REGIO – Koninklijke Horeca Nederland heeft onderzoek laten doen naar de steeds stijgende kosten van de gemeentelijke leges voor horeca-gerelateerde vergunningen. Uit het onderzoek kwam tevens naar voren dat de verschillen in de leges per gemeente bijzonder groot zijn. Ook in onze regio verschillen de leges.

Net als vorige jaren passen gemeenten zeer uiteenlopende tarieven toe voor de vergunningen. In de duurste gemeente kost het totale vergunningenpakket (Drank- en Horecawetvergunning, exploitatievergunning en terrasvergunning) € 2.481 en in de goedkoopste € 28,-. De verschillen komen voor het grootste gedeelte voort uit het verschil in het aantal vereiste vergunningen. Toch zijn de tariefverschillen aanzienlijk.

Hoorn duurst
In Nederland kost een Drank- en Horecawetwetvergunning tussen de €28,- en € 1763,-. In grote gemeenten (meer dan 75.000 inwoners) liggen de tarieven hoger dan in middelgrote en kleine gemeenten. Ook in West-Friesland verschillen de prijzen van deze vergunning. In Hoorn kost een Drank- en horecawetvergunning € 513,74, daarna volgt Medemblik waar een tarief van € 468,20 wordt gehanteerd. Enkhuizen is het goedkoopste van deze drie gemeente, hier geldt een tarief van € 381,-.

Terrasvergunning
Ook de tarieven voor een terrasvergunning verschillen per gemeente. De gemeente Hoorn rekent voor een terras in het centrum € 75,48 per m2 per jaar. De gemeente Enkhuizen rekent voor een bij een café gelegen terras aan het Venedie, waarbij de zon op het zuiden of westen staat, een tarief van € 51,50 per m2 per jaar.  De gemeente Medemblik hanteert een tarief van slechts € 17,- per m2 per jaar.

Zaanstad duurste van Nederland
Het kostenverschil van het totaalpakket aan vergunningen voor een horecazaak is enorm. De kosten voor het verkrijgen van een Drank- en horecawet-, exploitatie- en terrasvergunning, is in de duurste gemeente 88 keer duurder dan in de goedkoopste gemeente. In Nederland is Zaanstad de duurste gemeente, hierna volgt Rijnwoude en als derde Waterland. De goedkoopste gemeente is Het Bildt, gevolgd door Halderberge en Noord-Beveland.