Lachstormen waren er voor cabaretier Najib Amhali op donderdag 13 februari bij het Westfries Ondernemersgala in een overvolle schouwburg Het Park. De stormen kregen orkaankracht toen Amhali hotelier Gert van der Valk, die wat later binnenkwam, ging dollen. Van der Valk weigerde zijn naam te noemen toen hem daar vanaf het podium naar werd gevraagd. En dat heeft hij geweten! Een terugblik op een feestelijke avond.

Bij de dames in galajurken en de heren in smokings zat de stemming er sowieso goed in. Het gaat goed met de economie en de schroom om dat te laten zien lijkt zelfs ondernemend West-Friesland van zich af te hebben geworpen. Blingbling kan tegenwoordig gewoon in Hoorn.

Wobben uitstekende gastheer

Het groeiende West-Friese zelfbewustzijn bleek ook uit de keuze van de centrale presentator. Dit keer was er geen spreekstalmeester uit Verweggistan ingevlogen, maar kreeg sportverslaggever Chris Wobben uit Zwaag de eervolle rol van gastheer toebedeeld. Het bleek een gouden keus; op het podium praatte hij het onderhoudende programma vlot en foutloos aan elkaar en kreeg de zaal op zijn hand. Al had het gesprek, onder meer over vrouwen aan de top, met Zakenvrouw van het Jaar Mireille Kaptein wel ietsje korter en spontaner gekund. Het zou goed zijn als de organisatie Wobben de komende jaren een vaste plek op dat podium gunt, eventueel met een vrouwelijk talent uit de regio naast zich. Er lopen er bij NHnieuws genoeg rond die hier uit de buurt komen. Geef ze een kans!

De kracht van het West-Friese bedrijfsleven toonde zich in ijzersterke kandidaten voor de drie verschillende awards, te weten de Van der Valk Publieksprijs, de WBG Runner Up Prijs en uiteraard de Rabobank Westfriesland Méér Prijs, de belangrijkste prijs. Geen enkele kandidaat zou als winnaar hebben misstaan.

De Runner Up Prijs ging naar strandpaviljoen Oranje Buiten aan de Hoornse Schelphoek. Het bleef daarmee, de ondernemende nieuwkomers, Imming Logistics Fine Art en Biocare Products voor. Horecabedrijf Oranje Buiten is aan het Markermeer in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een grote trekpleister voor tienduizenden gasten. Het begon in een veredelde container en nu is ondernemer Arnoud Ruiter zover dat hij plannen heeft om het Villa Kakelbont-achtige geheel te vervangen door een permanent, duurzaam paviljoen.

“Een superwinnaar”, zegt Hans Huibers voorzitter van de Westfriese Bedrijven Groep (WBG), naamgever van de prijs: “Het waren allemaal goede kandidaten, maar wat Oranje Buiten heeft neergezet is natuurlijk geweldig. De kracht van de avond is dat de ondernemers het zelf organiseren en daarom krijg je een dergelijk super professioneel programma: snel, to-the-point, met alle tijd om te dansen en te netwerken. Dit Gala zet West-Friesland op de kaart. Er zit heel veel energie bij de ondernemers: ongeacht het politieke klimaat, het bedrijfsleven gaat altijd door. En dat zie je op deze avond terug.”

“Zoveel familiebedrijven hier”

Met veel leden en vaste bezoekers was het misschien geen verrassing dat Sportcentrum Hoorn (sportschool, squash- en tenniscentrum) er met de Van der Valk Publieksprijs vandoor ging. Het bedrijf heeft blijkbaar de beste campagne gevoerd. Ook de andere genomineerden zouden als winnaar niet hebben misstaan: Bouchier Sport 2000, Buysman Kruiden, Kareltrans en Veldhuis Zonwering. Het management-duo Tessa van der Valk en Casper Naber van het Van der Valk Hoorn kwam het podium op om ‘hun prijs’ zelf uit te reiken. Voor Tessa, die nog maar een half jaar in Hoorn werkt als operationeel directeur, een bijzondere kennismaking met de ondernemers in de regio. Haar Rotterdamse tongval heeft ze nog: “Het was geweldig. Vooral leuk om te zien dat er zoveel familiebedrijven zijn. Voor mij natuurlijk heel herkenbaar. Ik vond het heel inspirerend om naar Mireille Kaptein te luisteren. Zij is natuurlijk een groot voorbeeld voor alle vrouwen. ” Voor Casper is Sportcentrum Hoorn een terechte winnaar: “Het is op sportgebied een kloppend hart van West-Friesland. Al moet ik ook zeggen dat alle kandidaten van heel hoog niveau waren. Van der Valk is echt een publieksbedrijf en daarom lenen wij graag onze naam aan deze prijs.”

Gitzels pakt de hoofdprijs

 “Het zit niet zo in onze genen om hoog van de toren te blazen, maar dit vind ik wel leuk”, aldus William Gitzels van het gelijknamige familiebedrijf uit Wervershoof dat een historie van ruim 100 jaar kent in de regio West-Friesland: “Dit is ook een groot compliment voor onze sector.” Plantenkwekerij Gitzels ging er vandoor met de hoofdprijs van de avond: de Rabobank Westfriesland Méér Prijs. “We zijn geworteld in de West-Friese klei en zeer vereerd.” Een teleurstelling voor de andere genomineerden: de 706 Seating Group en Knipping Kozijnen, maar deze topbedrijven komen vast nog een keer aan de beurt.

De Hoornse wethouder economische zaken Arthur Helling vindt het “oer-West-Friese bedrijf Gitzels” een terechte winnaar: “Alle genomineerden zijn eersterangs bedrijven en daarom ben ik blij dat ik niet jury zit. Er zijn zoveel bedrijven met duurzaamheid en innovatie bezig en dat stemt mij heel erg goed. Dat komt hier allemaal samen en maakt het gala zo waardevol. Er gebeuren in het bedrijfsleven hele mooie dingen en daar mag de politiek best wat meer bij stilstaan.”

Marinus Zoutendijk, wiens bedrijf Abovo twee keer in de prijzen viel, is juryvoorzitter van het gala als geheel: “Voor mij heel bijzonder om het ook van deze kant mee te maken. Heel ondernemend West-Friesland heeft ongelooflijk genoten van het mooie programma: een prachtige avond voor en door en ondernemers.”