Keer op keer bewijzen we dat wij samen zoveel krachtiger zijn én daardoor dingen bereiken. En wij is in dit verhaal de hele regio Westfriesland. Ondernemers, maar ook overheid en onderwijs. We zetten grote stappen, kunnen problemen aanpakken en ontwikkelen spraakmakende initiatieven die onze regio écht verder helpen. Dat smaakt naar meer.

Het was een soort donderslag bij heldere hemel. We wisten dat het viaduct op de A7 bij Purmerend niet goed meer was. De transport sector moest al máánden omrijden vanwege de gewichtsbeperking. Maar dat de A7 bijna 9 maanden deels afgesloten zou worden? Dat was geen optie. Dus zaten de Westfriese Bedrijvengroep en Verenigde Ondernemers Waterland binnen twee dagen namens ruim 2000 bedrijven met Rijkswaterstaat aan tafel. Samen hebben we de tijd nu in ieder geval teruggebracht naar 5 maanden en houden we nog steeds vinger aan de pols bij het project. Had één bedrijf of ondernemers vereniging in z’n eentje bezwaar gemaakt? Dan stonden we komend jaar 9 maanden in de file. Iedere dag. Dát is de kracht van samen.

Als één Westfriesland

De zeven Westfriese gemeenten regelen veel zelfstandig. Maar daarnaast werken ze ook steeds meer samen als één regio. Omdat je samen krachtigere slagen kunt maken. Zo wordt de Dag van Westfries land dit voorjaar door de regio georganiseerd, met ondersteuning van de WBG, die de Dag heeft geïnitieerd. En ook de verplichte huisvesting voor asielzoekers wordt samen aangepakt. Als deelregio werken we óók bovenregionaal samen met regio’s Alkmaar en de Kop als regio Noord-Holland Noord. Zo hebben we een krachtigere stem richting onder andere de Provincie en Den Haag. En zo is ook de Regio Deal tot stand gekomen, waarbij we samen onze regio kunnen versterken met een belangrijke subsidie.

Binnen Westfriesland

De WBG vertegenwoordigt en verbindt de Westfriese ondernemers, ook richting overheid en onderwijs. Om elkaar meer en meer te vinden organiseren we evenementen, zoals de ALV 2.0 die we in april houden. Hierbij kunnen alle bij de WBG aangesloten verenigingen deelnemen. Dit was een initiatief van een aantal verenigingen, wat wij met veel enthousiasme oppakken. Verenigingen kunnen dit jaar, maar ook volgend jaar of het jaar daarna aanhaken.

Collectieve events

Ooit waren er drie verschillende ondernemersgala’s in Westfriesland. Deze werden samen gevoegd tot één Westfries Ondernemersgala. Hoe succesvol die samenwerking was, dat hoeven we niet uit te leggen. Een andere is het Golftoernooi, dat jaren door de HOC georganiseerd werd. Dit wil de HOC graag, samen met andere clubs in de regio doorpakken. Samen kunnen we tenslotte een veel groter toernooi organiseren op onze eigen Westfriese green. Hier wordt nog volop aan gewerkt, maar wij kijken er al naar uit. En zeg nou zelf, samen is het toch ook gewoon veel gezelliger?