Stel dat je gebouwen zodanig kunt slopen dat je de grondstoffen die vrijkomen weer in andere gebouwen kunt gebruiken. Dan ben je verantwoord bezig! 37 partijen in Noord-Holland gaan op deze manier de circulariteit in de bouwsector verbeteren. Zij ondertekenden recent de Deal Secundaire Bouwmaterialen Noord-Holland Noord.

Deze deal is een initiatief van provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland. Het tekenmoment in het gemeentehuis van Hoorn was het voorlopige hoogtepunt in een traject dat een jaar geleden begon met het idee om sloopmaterialen te ‘oogsten’ voor hergebruik en in de regio direct te matchen aan geplande (nieuw)bouwopgaven. Een groep van bevlogen aannemers, projectontwikkelaars, sloopbedrijven, woningcorporaties en gemeenten boog zich over dit vraagstuk. Het heeft geleid tot concrete afspraken over het circulair slopen van gebouwen. Die zijn vastgelegd in zogenaamde oogstvoorschriften.

Binnen twee jaar volledig circulair

Esther Rommel, gedeputeerde van provincie Noord-Holland, roemt de regionale samenwerking. “In de deal zeggen partijen toe in 2024 bij tenminste 50% van alle te slopen gebouwen deze circulaire oogstvoorschriften toe te passen. Het streven is binnen twee jaar volledig circulair te slopen. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over het stimuleren van samenwerking en het delen van kennis.”

Arthur Helling, wethouder van gemeente Hoorn, vertelt trots dat de eerste pilots in de regio al zijn gestart. Kees de Groot van C.A. de Groot is voorzit ter van de branchevereniging van sloopbedrijven VERAS. Volgens hem is circulair slopen landelijk booming. “Het maakt slopers tot strategische partners in plaats van alleen maar uitvoerders.’’ 

Terug in de bouwketen

Circulair slopen is één ding, de geoogste materialen moeten natuurlijk ook weer op de bouwplaats terechtkomen. Dat is de volgende stap, zegt Barbara Harskamp. Zij is coördinator van Circulair Westfriesland. “We zijn een dashboard aan het ontwikkelen, waarin alle regionale sloop- en nieuw bouwprojecten, nu en in de toekomst, opgenomen worden. Op dit platform kun je in één oogopslag zien wat waar beschikbaar komt. En het geeft inzicht in de meer dan zestig circulaire bouwmateriaalketens die er al zijn. Dus ook welke specialisten de bouwmaterialen weer gecertificeerd en met garanties terug in de bouwketen kunnen brengen. Dan is de cirkel rond.”

Deze partijen in Westfriesland hebben de deal ondertekend: gemeenten Hoorn, Opmeer, Enkhuizen, Stede Broec en Medemblik, gemeentelijk woningbedrijf Opmeer, Ooms Bouw, Toekomstgroep, GGZ-NHN, Grondstoffenbank Van der Bel, EBS, Vic Obdam Staalbouw, Circq, Schadenberg Bouw en Circulair Westfriesland.