REGIO – Vooral het kleinbedrijf is nog niet over op IBAN. Zo’n veertigduizend ‘kleine bedrijven’ hebben de overgang nog niet gemaakt. Dit verklaart Bernard Juffermans, programmamanager bij SEPA.

‘Het gaat vooral om kleinere bedrijven. Banken hebben geanalyseerd wat de samenstelling is van deze bedrijven. Het gaat dan om minder dan duizend incasso’s per maand,’ aldus Juffermans. Eind maart hebben volgens Juffermans alle banken alle bedrijven aangeschreven dat er oude bestanden worden aangeleverd. Hij zegt ook dat het bedrijfsleven tegen een uitstel van de invoering van SEPA (en het bijhorende IBAN-nummer) is.

NFS adviseert niet uitstellen
Het Nationaal Forum SEPA-migratie (NFS) adviseert ook dat de invoering van IBAN niet verder uitgesteld moet worden. Dit houdt in dat de consument tot 1 augustus nog korte rekeningnummers kan invoeren maar dat daarna definitief de langere IBAN-nummers gebruikt moeten worden. Voor goede doelen wordt een uitzondering gemaakt.

Dijsselbloem vroeg ontheffing
Het advies van het NFS volgt op het aanvragen van uitstel voor de invoering door minister Dijsselbloem (financiën). Dijsselbloem had een ontheffing aangevraagd zodat banken nog tot februari 2015 automatisch oude rekeningnummers zouden kunnen omzetten in nieuwe IBAN-nummers.

Criminelen spelen in op verwarring
Het forum noemt onder andere de overlast van phising-mails als nadeel voor het verlegen van de deadline. Er zijn criminelen die op de verwarring rond de invoering van IBAN proberen in te spelen. Juffermans denkt dat deze phising-mails blijven bestaan als de invoering wordt verlengd.

Nadelige kosten bedrijfsleven
Ook zou uitstel van de invoering nadelige kosten opleveren voor het bedrijfsleven. ‘Bedrijven moeten allerlei converstietools inbouwen in programma’s voor mensen die het oude rekeningnummer opgeven. Daar moeten extra kosten voor gemaakt worden,’ legt Juffermans uit.

De deadline voor de invoering van IBAN werd eerder wel verschoven. Van 1 februari 2014 naar 1 augustus 2014.

 

Bron: Nu.nl