VENHUIZEN – Koken en lekker eten, twee zaken die bij Nelleke Guijt altijd al in de belangstelling stonden. Maar om daar nu fulltime haar werk van te maken… Het afgelopen jaar heeft ze de stoute schoenen aangetrokken en maakte haar droom, het runnen van een eigen kookstudio, werkelijkheid!

‘Op vijftienjarige leeftijd kocht ik mijn eerste eigen kookboek, dat is voor een meisje van die leeftijd misschien niet echt gebruikelijk. Maar koken en lekker eten, het stond bij mij altijd in de belangstelling. Ik was altijd bezig met recepten, nieuwe dingen uitproberen en was altijd op zoek naar nieuwe smaken. Op een gegeven moment, toen de kinderen groter werden, kon ik geen suikers meer verdragen. Ik was altijd van de pakjes en de zakjes, “Hollands gemak”, maar vanaf dat moment ben ik alles zelf gaan maken en pas dan leer je wat echt koken is. Wat ik daarna maakte, viel heel vaak in de smaak. Er ging een wereld van kruiden en smaken voor mij open.’

Bofkont
De verhuizing naar een huis met een grote schuur gaf voor Nelleke het doorslaggevende zetje om haar droom uit te laten komen. ‘Ik geef nu al zo’n drie jaar workshops, maar de droom, het runnen van een eigen kookstudio, bleef. Op een zomerse dag, vertelde ik mijn idee en plan aan een goede bekende. De volgende dag kreeg ik een berichtje, hij stond achter mijn plan en wilde mij financieel helpen om mijn droom uit te laten komen. Ik ben echt een enorme bofkont, dat ik in deze tijd, deze mooie kans heb gekregen!’, aldus Nelleke.

Workshops, kooklessen en uitjes
‘Het leuke van koken is dat je altijd met mensen bezig bent. Je bent creatief, in je hoofd én met je handen bezig. En uiteindelijk ontstaat er een fysiek product. Juist dat vind ik misschien wel het mooiste van koken.’ Nelleke verzorgt zowel workshops als team- en kookuitjes. Daarnaast heeft zij ook plek voor groepen die over een wat langere periode kooklessen willen volgen. Sinds kort heeft zij zich ook gespecialiseerd in het verzorgen van catering voor grote groepen, terwijl ze ook bij klanten thuis kan komen koken.