In 2040 zouden alle Westfriese bedrijventerreinen energieneutraal moeten zijn. Dat is beter voor onze portemonnee én de wereld. Om daar te komen hebben we met z’n allen nog heel wat slagen te maken. Tijdens het event Wij gaan voor energieneutraal, op 19 september bij het Horizon College in Hoorn, zijn alvast grote stappen gezet door deelnemers en bezoekers.

Wij gaan voor energieneutraal was een initiatief van het Duurzaam Ondernemersloket en NHN Business Awards. De NHN Business Awards worden dit jaar uitgereikt op 27 oktober. De Thema Award van dit jaar is die voor Energietransitie, voor bedrijven die zich bezighouden met duurzame energieprojecten. Dat sluit weer perfect aan bij de activiteiten van het Duurzaam Ondernemersloket, dat bedrijven adviseert over en ondersteunt bij het energieneutraal maken van hun pand. De handen ineenslaan voor een groot energietransitie-event, waarbij tevens de 12 finalisten van de NHN Business Awards bekend werden gemaakt, was een kleine stap.

Inspirerende sprekers

Wij gaan voor energieneutraal vond plaats bij het Horizon College in Hoorn, waar volop ruimte was voor de 250 bezoekers van het event. Het programma, mede mogelijk gemaakt door de coöperatieve Rabobank, stond in het teken van informeren en motiveren. De presentatie was in handen van Robert-Jan Knook, maar hij stond zijn microfoon ook af aan inspirerende sprekers, zoals Bas van Abel (oprichter Fairphone) en CO2 consultant Derek Groot.

Energiebeurs en networking tables

Op de energiebeurs kregen ondernemers die de energietransitie al hebben doorgemaakt of faciliteren een podium. Ze konden zichzelf hier presenteren en alle vragen van de nieuwsgierige bezoekers beantwoorden. Ook konden bezoekers aanschuiven tijdens networking tables met de finalisten van de NHN Business Awards en Rabobank. Hier werden duurzame ideeën uitgewisseld en natuurlijk werd volop genetwerkt.

Ondertekening Greendeal

De provincie, 7 Westfriese gemeenten, Omgevingsdienst NHN en het Duurzaam Ondernemersloket tekenden tijdens het event de Greendeal. In de deal spreken ze af hoe ze invulling geven aan stimulerend toezicht op naleving van de verduurzamingsplicht. Deelname aan de Energiesprong van het Loket vrijwaart ondernemers van deze controlebezoeken van de Omgevingsdienst. In juli tekenden Rabobank, ING en ABN Amro al eenzelfde Greendeal. Zo werken we samen aan energieneutrale bedrijventerreinen in 2040.

Kijk voor meer informatie over de NHN Business Awards op www.nhn-businessawards.nl en voor meer informatie over het Duurzaam Ondernemersloket op www.duurzaamondernemersloket.nl.