HOORN – De gemeenteraad van Hoorn heeft unaniem besloten om € 150.000 uit te trekken voor de viering van 400 jaar Kaap Hoorn in 2015 en 2016. Met een nieuw, landelijk evenement rond 400 jaar Kaap Hoorn en een reeks van activiteiten wil de stad veel publiciteit en bezoekers naar Hoorn halen. Dit houdt onder andere in dat Hoorn in de nacht van 13 en 14 juni zijn eigen Nacht van de kaapvaarders krijgt: NachtKapers.

Op 14 juni is 2015 is het alweer 400 jaar geleden dat de kapiteins Schouten en Lemaire vanuit hun thuishaven Hoorn richting het Oosten voeren om een nieuwe route naar de Oost te ontdekken om zo het VOC-monopolie te omzeilen. Een half jaar later, 29 januari 1616, rondden zij in Chili Kaap Hoorn en vernoemden zij deze naar hun thuishaven Hoorn. De ronding van Kaap Hoorn heeft er mede voor gezorgd dat Hoorn internationaal bekend is.

Blijvend op de kaart
Toch weten weinig Hoornse inwoners dat Kaap Hoorn vernoemd is naar het Noord-Hollandse Hoorn en kennen zij ook niet het verhaal van deze tocht. Ook in de rest van Nederland is dit gegeven vrij onbekend. Wethouder Ben Tap (Economische Zaken en Toerisme) meent dat de viering van 400 jaar Kaap Hoorn kansen biedt om Hoorn landelijk blijvend als VOC-stad op de kaart te zetten door het verhaal van de tocht samen met bedrijven, inwoners en maatschappelijke instellingen te vertellen. De viering biedt ook kansen voor versterking van economische banden tussen bedrijven in Noord-Holland-Noord en Chili.

NachtKapers meest belovend
In 2013 nam de gemeenteraad een motie aan waarin B en W de opdracht kregen om te onderzoeken hoe deze historische gebeurtenis voor de stad optimaal benut kan worden. Er zijn drie bureaus gevraagd om met ideeën te komen voor de viering. Het idee van NachtKapers, bedacht door Zorro, is toen als meest belovend naar voren gekomen. Een jaar lang verzorgt Zorro de coördinatie en communicatie van de Kaap Hoornviering met meerdere campagnemomenten, evenementen en arrangementen. 16 september 2014 besloot de gemeenteraad unaniem € 150.000 uit te trekken voor de viering. D66 wilde nog €20.000 extra uittrekken voor gemeentelijke activiteiten als dranghekken en extraschoonmaakrondes, maar hiervoor was er geen meerderheid.

Idee NachtKapers
Het idee is dat de stad terug gaat naar de Gouden Eeuw. Met een groots opgezet avond- en nachtprogramma door de stad Hoorn heen op binnen- en buitenlocaties én geschikt voor alle leeftijden. Musea, monumenten en erfgoedeigenaren stellen hun deuren open en verwelkomen hun gasten met een bijzondere programmering die zij normaal niet in huis hebben. Ingrediënten: levensliederen en sterke verhalen, de wereld ontdekken, avontuur, wijn, zeemansmaaltijden, handel, lokale en historische helden, scheepsvaart en handel, storm en wind, de hoorn klinkt, specerijen worden verhandeld, lezingen bij archiefkaarten, filmvertoningen, muziek. Zorro organiseert op 8 en 23 oktober sessies voor musea, scholen, maatschappelijke en culturele instellingen, evenementenorganisaties, horeca en ondernemers om het themajaar mee vorm te geven.