Groeier! vierden onlangs hun eerste lustrum en zitten sinds begin dit jaar in de gerenoveerde Sint Michaëlkerk in Blokker. Die ze hebben omgedoopt tot de Blokkerk, een plek waar wilde ideeën de ruimte krijgen. Wat ze doen? Bedrijven laten groeien. Hun gereedschap: creativiteit.

Eerst maar eens even die naam: Groeier! Medeoprichter en merkstrateeg Frank Karsten wil daar wel meer over vertellen. ‘We zijn vijf jaar geleden gestart met het idee om bedrijven te laten groeien. Meer zichtbaarheid, meer klanten, meer omzet. Dat doen we met online en offline communicatiemiddelen, websites, fotografie, packaging en slimme mediastrategieën. Zowel de strategie als de uitvoering. De naam beschrijft dus precies wat we willen bereiken voor onze klanten.’ En het uitroepteken? Frank: ‘We houden van knallen.’

Duidelijke klik

Fotograaf Bas Zwerver en technische man Jeen Kersten zijn de andere Groeiers van het eerste uur. Al jaren succesvol als freelancers, besloten ze in 2014 samen op te trekken. Bas: ‘We kwamen elkaar steeds tegen bij gezamenlijke klanten en vulden elkaar goed aan.’ Jeen vult aan: ‘Er was een duidelijke klik, dus samen een bedrijf starten was eigenlijk een heel logische stap.’ De mannen betrokken een kantoor in Zwaag en zoals je met zo’n bedrijfsnaam kunt verwachten, waren ze al snel te krap behuisd.

Goddelijke interventie

Het leek wel een goddelijke interventie toen zich vorig jaar een unieke kans aandiende in de vorm van de leegstaande Sint Michaëlkerk in Blokker. Of goddelijke interventie… ‘We hadden de kerk al jaren op het oog’, biecht Jeen op. Stadsherstel Hoorn restaureerde het gemeentemonument en met hun hulp en die van Rabobank West-Friesland werd het voormalig gebedshuis omgetoverd tot ideeëntempel. Frank: ‘Onze kantoren bevinden zich op de begane grond. Op de vide verhuren we geestverruimende ruimtes waar je creativiteit volop de vrije loop kan laten.’

Halverwege hemel en aarde

Je kunt er verlicht vergaderen, de geesten openen met een workshop, training of seminar, een werkplek huren of een fotoshoot houden. Een borrel organiseren, een receptie, een bruiloft, jubileum, verjaardag of gewoon een feestje in hogere sferen. Een proeverij of culinair event, alles kan. ‘Als jij een wild idee hebt, hebben wij de ruimte. We noemen het dan ook de Vrije Ruimte’, legt Bas uit. De Vrije Ruimte bevindt zich halverwege hemel en aarde, en zo voelt het dankzij de opengewerkte vloer en de prachtige plafondhoge glas-in-loodramen ook.

Grootse plannen

Inmiddels zijn er dertien Groeiers en gezien de nominatie voor de WBG Runner Up prijs is de rek er nog lang niet uit. Er zijn grootste plannen en gelukkig voorziet de Blokkerk voorlopig nog in voldoende ruimte. Of ze trots zijn op hun nominatie? Daarover zijn ze eensgezind: ‘Wat dacht je! Een mooie beloning voor het werk van de afgelopen vijf jaar.’ En zoals het echte ondernemers betaamt, laten de heren me plechtig beloven dat ik de website vermeld. ‘Zodat de lezers van Westfriese Zaken meteen een ruimte kunnen boeken.’ Bij dezen: www.blokkerk.nl.