REGIO – In 2015 zullen alle sectoren, behalve de overheid, de zorg en de detailhandel, een groei laten zien. Dat voorspellen de economen van ING.

De meeste sectoren zullen zelfs dit jaar al bescheiden groeien. De uitspringer is de industrie. Vorig jaar kromp het afgezet volume in deze branche nog met 1 procent, maar dit jaar is er sprake van 2 procent groei. Voor 2015 rekent ING zelfs op een plus van 2,5 procent.

De groothandel (2,1 procent), de bouw (2 procent) en de transportsector(1,8 procent) zullen het volgend jaar goed doen. ‘In de bouw daalt de productie al enkele kwartalen niet meer,’ constateren de economen van ING.

De economen verwachten dat de detailhandel in 2015 uitkomt op een nulgroei. In 2014 wordt verwacht dat de hoeveelheid verkochte goederen van winkeliers naar verwachting nog met 0,8 procent krimpt. Dit komt door de oplopende werkloosheid en de lage koopbereidheid van consumenten. De horeca daarentegen heeft in 2014 en 2015 een lichte groei van 0,5 procent in het vooruitzicht.

Bij de overheid en in de zorg wordt nog geen herstel verwacht. De publieke sector krimpt dit jaar met 1,9 procent en volgend jaar met 1,5 procent, aldus ING.

Dit jaar is er voor het eerst sinds decennia sprake van een minnetje (van 0,2 procent) in de zorg. Deze krimp versterkt in 2015 verder naar 0,5 procent. Deze krimp ontstaat door het verhoogd eigen risico voor verzekerden. Het aantal behandelingen is ziekenhuizen is daardoor aan het afnemen, volgens het ING.

 

Bron: ANP