De economische recessie is volgens familiebedrijven een goed moment voor eigendomsoverdracht. Dit blijkt uit een rapport van het ING Economisch Bureau.

Door de economische crisis, worden bedrijven lager gewaardeerd, waardoor kinderen een lagere prijs betalen. Een derde van de ondervraagde familiebedrijven vindt het nu dan ook een gunstig moment voor de overdracht. Daarnaast is de pensioengerechtigde leeftijd een gunstig moment.

Driekwart van de ondervraagde familiebedrijven wil nog altijd dat het bedrijf binnen de familie blijft. “Daarbij is het voor vrijwel ieder familiebedrijf essentieel om de bedrijfsbelangen in lijn te brengen met de belangen van de familie,” aldus Karien van Gennip, ING directeur Private Banking & Beleggen. “Het vergt evenwichtskunst om te balanceren tussen deze twee belangen.”

Bijna de helft van de ondervraagde familiebedrijven, ervaart de juridische en fiscale complexiteit als grootste knelpunt bij de eigendomsoverdracht. Hierna volgen de duur van het proces, het omgaan met emoties en de kwaliteit van de adviezen. Veel familiebedrijven schakelen dan ook een externe adviseur in.