Na de invoering van de nieuwe ontslagregels, denkt ruim een kwart van de ondernemers flexwerkers eerder te laten gaan. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo en Het Financieele Dagblad naar het ‘humeur’ van ondernemend Nederland.

Halverwege 2014 gaan de nieuwe ontslagregels in. Vanaf dan moeten flexwerkers in plaats van na drie jaar, al na twee jaar een vast contract aangeboden krijgen. Maar slechts 4% van de ondernemers denkt dat ook daadwerkelijk te gaan doen.

Uit een aanvullend onderzoek naar de aanpassingen in het ontslagrecht stelt een kleine meerderheid van de ondernemers dat ontslag van werknemers makkelijker wordt. Juristen verwachten juist het tegenovergestelde, zij verwachten meer en lange procedures voor de rechter.

Het Financieele Dagblad en TNS Nipo doen maandelijks onderzoek naar het ‘humeur’ van ondernemend Nederland. Dit humeur verbeterde in december van -13 naar -9. Ondernemers zijn per saldo positief over opdrachten, omzet, verkoopprijzen en winst. Inkoopprijzen, personeelskosten, kredietruimte en huurprijzen blijven negatief scoren, aldus Het Financieele Dagblad.