BOVENKARSPEL – Tulpenbedrijf Germaco bestaat alweer 25 jaar. Een gegeven wat het bedrijf niet zomaar voorbij wil laten gaan. Het bedrijf viert het jubileum zaterdag 11 januari met een open dag. Alle belangstellenden zijn van harte welkom tussen 13.00 en 16.00 uur.

In 1988 hebben de broers Gerard en Marc de Wit, met behulp van vader Cees, Germaco opgericht. Het bedrijf bestond toen uit een kwekerij van 17 hectare, een broeierij die 4 miljoen tulpen per jaar kweekte en twee man personeel. Inmiddels is Germaco flink gegroeid tot een grootschalige onderneming. Ze bezitten nu 150 hectare grond voor tulpenteelt, de kwekerij kent een capaciteit van 80 miljoen per jaar en het personeelsbestand kent ruim 100 Nederlandse en buitenlandse medewerkers.

Appartementencomplex voor personeel
In het drukke seizoen wordt het team van fulltime medewerkers versterkt met tijdelijke krachten, waarvan ook buitenlandse medewerkers. Aan deze buitenlandse medewerkers biedt Germaca huisvesting. In 2002 werd het eerste appartementencomplex inclusief zwembad en sauna gebouwd.

Innovatief ondernemerschap
Germaco is een typisch West-Fries no-nonsense bedrijf. De onderneming wil de consument laten genieten van een mooie bos tulpen. ‘We doen dit door met oog voor kwaliteit en milieu op grootschalige wijze tulpen te kweken en te broeien. Ons streven is winstgevendheid op de lange termijn.’ De passie van Gerard, Marc en Cees is grootschalig en efficiënt ondernemen. ‘Wij werken voortdurend aan het zo efficiënt mogelijk maken van het productieproces. Dit doen wij door innovatief ondernemerschap en steeds verdere automatisering van het productieproces.’