REGIO – Werknemers die familie zijn van de werkgever verzuimen minder dan ‘gewone’ werknemers. Daarnaast zijn ze als ze ziek zijn, minder lang ziek. Dit blijkt uit een onderzoek van onder andere de Rotterdamse Erasmus Universiteit en de Universiteit van Trier.

De gemiddelde werknemer verzuimt 0,9 dagen per 4 weken. Voor een personeelslid dat familie is van de werkgever is dit cijfer zo’n 40 tot 50 procent lager.

Volgens het onderzoek is dit verschil deels te verklaren omdat het voor de werkgever makkelijker is familieleden buiten het werk in de gaten houden. Daarnaast hechten de familieleden meer belang aan de winstgevendheid van het bedrijf, omdat zij het bedrijf misschien ooit zelf erven.

Hier staat tegenover dat het voor de onderneming moeilijk is de familie-werknemers sancties op te leggen als deze het aflaten weten. “Blijkbaar zijn familie-werknemers niet in staat de situatie in hun voordeel uit te buiten”, aldus de onderzoekers.

Familie-werknemers zijn gemiddeld beter opgeleid, werken meer uur en werken minder vaak in de industriesector of bij grote bedrijven. Volgens de wetenschappers hebben familiebedrijven een sterk langetermijnperspectief en stimuleren zij innovatie en groei. De wetenschappers vinden familiebedrijven dan ook belangrijk.

 

 

Bron: NU.nl