ENKHUIZEN –Kreeft & Rol autoservice is slachtoffer geworden van identiteitsfraude. Het in Enkhuizen gevestigde bedrijf is zondag 9 februari te zien in het tv-programma Onopgeloste zaken van Alberto Stegeman. In de uitzending komt aan het licht dat op slinkse wijze de bedrijfsgegevens van Bas zijn misbruikt om voor meer dan anderhalve ton aan valse bestellingen uit naam van Occasionverhuur Nederland, onderdeel van Kreeft & Rol, te plaatsen.

‘Iemand heeft mijn bedrijfsgegevens gebruikt om bestellingen vanuit mijn naam bij bedrijven te plaatsen.  Zo’n 40 à 50 bedrijven hebben een e-mail ontvangen met een aanvraag welke afkomstig leek uit ons bedrijf. De bestellingen moesten echter niet worden afgeleverd in Enkhuizen, maar bij een adres in Amsterdam.  Het e-mailadres, van waaruit de nepbestelling verstuurd werd, leek ontzettend op ons echte e-mailadres. Daarnaast hebben de oplichters ons KVK-nummer en bankrekeningnummer in de e-mail gebruikt, zo leek de bestelling extra geloofwaardig,’ vertelt Bas Kreeft, eigenaar van Kreeft & Rol autoservice, aan de redactie van Westfriese Zaken.

‘De betreffende e-mail werd op een woensdag verstuurd. Donderdag kregen wij de eerste telefoontjes met vragen over de geplaatste bestellingen binnen, toen wisten wij gelijk dat er iets niet klopte. Vrijdag en maandag stond de telefoon roodgloeiend met vragen over geplaatste bestellingen. Uiteindelijk zijn  slechts drie bedrijven ‘erin getrapt’.  Het was een heftige periode. Nadat ik aangifte heb gedaan, viel er wel een groot deel van de last van me af,’ gaat Bas verder.

Bas heeft zichzelf vastgebeten in het onderzoek naar de oplichter. Andere bedrijven waren zeer bereid om hem te helpen en informatie te geven. ‘Ik heb het zelfs het telefoonnummer van de oplichter weten te achterhalen.’ Ook ondernemer Wim Jansen uit Elburg, eigenaar van Elburg Bandencenter, was bereid Bas te helpen. Wim ontving namelijk ook zo’n nepbestelling  uit naam van Occasionverhuur Nederland. Via de mail kreeg hij een verzoek om 104 banden in Amsterdam te leveren met een waarde van 9400 euro. In samenwerking met Alberto Stegeman zegde Wim Jansen toe de banden af te leveren. Hoe dit is afgelopen en meer is zondag 9 februari te zien in Onopgeloste zaken.