ZWAAGDIJK – Op initiatief van een groep tulpenbroeiers wordt dit jaar voor de eerste keer de Vaktentoonstelling georganiseerd. De beurs vindt plaats in de gebouwen van Proeftuin Zwaagdijk. ‘Het idee komt voort uit het Holland Flower Festival. Nadat bekend werd dat dit evenement ging stoppen, hebben een aantal telers de handen ineengeslagen en hebben zij dit idee uitgewerkt’, vertelt Ronald Hand van Proeftuin Zwaagdijk.

De Vaktentoonstelling is dé beurs voor het gehele bloembollenvak. Het evenement is een initiatief voor en door de bloemensector en wordt georganiseerd vanuit een werkgroep opgericht door tulpenbroeiers. ‘De werkgroep bestaat uit een aantal telers en een aantal mensen van Proeftuin Zwaagdijk. Eigenlijk is het best bijzonder dan diverse telers, die eigenlijk concullega ’s van elkaar zijn, dit organiseren.’ De beurs biedt inspiratie en volop innovatie voor het gehele bloembollenvak. Naast een marktbroeishow met de nieuwste tulpensoorten, biedt de vakbeurs een bedrijfsbeurs met meer dan 25 standhouders, een grote bolbloemenshow en diverse demonstraties van innovatief onderzoek. Met 2.000m2 pakt de Vaktentoonstelling groots uit.

‘De Vaktentoonstelling is voor telers, broeiers, exporteurs, inkopers en verkopers van bloemen, veredelaars, toeleveranciers en dienstverleners in de bloembollensector. Eigenlijk is het een ontmoetingsplek voor zakelijke relaties en vakgenoten. In het weekend is de beurs ook geopend voor particulieren’, vertelt Hand. Naast een bloemenshow en de beurs, worden er twee vakavonden georganiseerd. Diverse thema’s worden behandeld en diverse sprekers uit het vakgebied houden lezingen.