De gemeente Drechterland is sinds gister officieel Fairtrade Gemeente. Tijdens de nieuwjaarsreceptie op maandag 6 januari in Dorpshuis het Centrum te Venhuizen vond de officiële titeluitreiking plaats.

Namens de landelijke organisatie Fairtrade Gemeente overhandigde Melinda Choo de titel met het bijhorende bord aan Sjon Wagenaar, wethouder milieuzaken Drechterland. In totaal zijn er nu 39 Fairtrade Gemeente in Nederland, wereldwijd zijn dit er 1400. ‘Drechterland zet zichzelf écht op de kaart door bij de eerste veertig Faitrade Gemeenten te horen,’ aldus Melinda Choo tijdens de nieuwjaarsreceptie.

Hard gewerkt om de klus te klaren
In een Fairtrade Gemeente werken winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en overheid samen aan meer eerlijke handel. In 2013 heeft de werkgroep Fairtrade, bestaande uit vrijwilligers, hard gewerkt om Drechterland tot Fairtrade Gemeente te maken. ‘De titel Fairtrade Gemeente krijg je niet zomaar. Er zijn een aantal criteria waar de gemeente aan moet voldoen. De werkgroep heeft hard gewerkt om deze klus te klaren,’ aldus Melinda Choo. Zo moet er onder andere een lokale werkgroep actief zijn. Daarnaast moeten winkels en horeca fairtrade producten verkopen en bedrijven en organisaties dienen gebruik te maken van fairtrade producten. Verder moet er onder andere lokale (media)aandacht voor fairtrade zijn.