Vanaf 1 februari mogen banken geen betaal- en incasso-opdrachten met oude rekeningnummers geaccepteerd worden door banken. Maar banken verwachten dat 20.000 tot 60.000 bedrijven op deze datum nog niet klaar zijn voor de overgang op het nieuwe Europese rekeningnummer IBAN. Dit meldt Nu.nl.

Vooral kleinere mkb-bedrijven, kleine gemeenten en verenigingen blijken niet klaar te zijn voor de nieuwe Europese betaalmarkt. Bernard Juffermans, programmamanager van SEPA Nederland, verwacht geen landelijke chaos. Het merendeel van de bedrijven heeft namelijk wél voor 1 februari de overstap naar IBAN afgerond. Daarnaast kunnen bedrijven er voor kiezen om hun klant een factuur of nieuwe acceptgiro geschikt voor IBAN te versturen. Mocht er toch landelijke chaos ontstaan, grijpt SEPA Nederland in. Juffermans maakt zich wel zorgen om toestanden in Frankrijk en Duitsland, daar blijken nog veel meer bedrijven niet klaar te zijn voor de overgang.

Stap snel over
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland  roepen ondernemingen op om snel te zijn met de overstap, aldus Nu.nl.  De organisaties verklaren: ‘De tijd om conversie te regelen is kort, maar het moet wél gebeuren  om te kunnen doorgaan met betalen en betaald worden.’