REGIO – Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vindt dat er verandering moet komen in de trage verwerking van pinbetalingen in de weekenden en tijdens de feestdagen. Banken moeten dit met automatische processen mogelijk maken.

Hiermee reageerde Dijsselbloem op een noodkreet van Detailhandel Nederland. Deze organisatie stelde eerder deze week dat ondernemers jaarlijks tientallen miljoenen euro’s mislopen doordat banken pinbetalingen in de weekenden niet verwerken. Het zou elk jaar om 110 dagen gaan dat ondernemers op hun geld moeten wachten.

Dijsselbloem vindt dat de kwestie in het ‘maatschappelijk overleg betalingsverkeer’ op de agenda moet komen. Behalve het ministerie van Financiën zijn daar ook de banken, de Consumentenbond en het mkb vertegenwoordigd.

Technisch probleem
Volgens Dijsselbloem is de trage verwerking een technisch probleem. Dat de banken er extra op verdien vindt hij geen goed argument. ‘Als iemand donderdagavond of vrijdag wat koopt, wordt het bedrag direct van zijn rekening gehaald. Maar de winkelier krijgt het pas op de dinsdag na Pasen bijgeschreven’’, zei voorzitter Jan Meerman van Detailhandel Nederland.

Niet langer houdbaar
‘De bank zit dagenlang op dat geld. En dan praat je in zo’n paasweekend wel over 500 miljoen euro aan omzet waarover de winkels pas dagen later kunnen beschikken.’ De situatie is volgens hem niet langer houdbaar. Winkeliers hebben het geld hard nodig. ‘Wij zijn er niet om de banken te sponsoren. Banken zijn dienstverleners die ons moeten faciliteren.’

Op zoek naar een oplossing
Betaalvereniging Nederland erkent het probleem en werkt samen met andere betrokken partijen aan een nationale oplossing, aldus adjunct-directeur Gijs Boudewijn. Volgens Boudewijn wordt het probleem veroorzaakt door Europese afspraken. Door verschillende belangen van de eurolanden zit een Europese oplossing er op korte termijn niet in. Daarom wordt er in ieder geval gekeken naar een oplossing voor in Nederland. Boudewijn verwacht dat de werkgroep in mei een voorstel op tafel legt.