In 2016 verenigden de 8 gezelligste straatjes van de Hoornse binnenstad zich tot De Hoornse Straatjes. Een collectief van 60 pandeigenaren, horecaondernemers en winkeliers met ieder hun eigen vakmanschap. In het laatste weekend van september vieren ze hun eerste lustrum, samen met de officiële opening van het vernieuwde Kerkplein.  

De Hoornse Straatjes hebben zich laten inspireren door de iconische Amsterdamse 9 straatjes. Het collectief bestaat uit de Kerkstraat, Lange Kerkstraat, Kruisstraat, Nieuwe Noord, Nieuwsteeg, Nieuwstraat, Wisselstraat en het Kerkplein. Voorzitter Rita Tromp: ‘Op 24 september 2016 zijn De Hoornse Straatjes officieel geopend op het Kerkplein. Sindsdien hebben we met onze 60 leden keihard gewerkt om het Oostelijke gedeelte van het centrum van Hoorn op de kaart te zetten. We zitten maandelijks bij elkaar om alles door te nemen en op dit moment vaker, vanwege het feest. Er wordt veel vrijwilligersenergie in gepompt.’ Arno Meijerink, bestuurslid, vult aan: “Je vindt hier unieke winkels met voornamelijk zelfstandige ondernemers die staan voor vakmanschap en specialisme. Van scharrelslager tot kledingwinkels, maar ook kapsalons, restaurants en andere horeca. Onze 8 straten verenigen een enorme diversiteit aan winkels en horeca waar het gezellig vertoeven is.”

Trotse ondernemers

Rita: ‘Niet alleen ondernemers zijn lid van De Hoornse Straatjes, maar ook pandeigenaren die hun ruimte verhuren aan winkeliers. Wat ons verbindt is de trots en het ondernemerschap. We zijn trots op onze straatjes en de uitstraling die ze hebben. Ze zijn springlevend. Het is druk in onze winkels en op straat en het publiek weet ons steeds beter te vinden, ook van buiten de regio. Dat zie je ook terug in de ontwikkelingen. Een aantal panden, zoals dat van het Kruidvat en De Gruyter worden verbouwd en daar komen straks ook weer winkels terug. Dat biedt veel kansen voor de toekomst.
We zoeken elkaar op in gezamenlijke acties en promotie. Zo hebben we sinds een aantal jaar een gezamenlijke Hoornse Straatjes cadeaubon. Deze wordt heel goed verkocht en kan bij alle aangesloten leden worden ingewisseld. We hebben een eigen straatnaambordje, een website en een Facebookpagina. Ook hebben we een professionele folder met de namen van de straten en de leden en wat extra informatie. De foto op het voorblad is gemaakt door Benno Ellerbroek en de plattegrond is van tekenaar Jorg Vos. Deze folder ligt overal verspreid.’

Verjaardagsfeest

Arno: “Op 24 september bestaan we officieel 5 +1 jaar. Vorig jaar konden we niets organiseren vanwege de beperkingen, dus doen we het dit jaar groots. Van vrijdagavond 23 tot en met zondag 25 september vieren we onze verjaardag. Een mooie combinatie met de Superkoopzondag en het HDA Autospektakel. We hebben de organisatie uit handen gegeven aan Edith Hartog Evenementen & Markten. Zij weet als geen ander hoe je een groot evenement neer moet zetten. Het wordt een echt verjaardagsfeest met livemuziek van bands, koren en theater en veel aandacht op social media. En natuurlijk zorgen alle ondernemers van De Straatjes voor wat lekkers. Iedereen heeft zijn eigen acties en activiteiten, dus het is de moeite waard om bij alle leden even op visite te gaan. Wie jarig is trakteert, tenslotte!’

Opening en verjaardag

Rita: ‘Op vrijdagavond trappen we de festiviteiten af. Dan openen we officieel het vernieuwde Kerkplein. Dit is toch wel het middelpunt van De Hoornse Straatjes. De afgelopen jaren is het helemaal op de schop genomen en nu is het een prachtig herkenningspunt waar we allemaal trots op zijn. Door de coronaperikelen is van een officiële opening nog geen sprake geweest, maar dat maken we nu goed. Mét een lichtshow op de kerk.’ Arno: “De dagen erna staan in het teken van het feest. We hebben de leden gevraagd zich feestelijk te kleden, er komen optredens van verschillende groepen en er zijn volop hapjes en drankjes. We hebben de slingers alvast opgehangen!”