Onderzoeksbureau Panteia voorspelt dat het midden- en kleinbedrijf in 2014 een gemiddelde afzetgroei van één procent realiseert. Voor 2013 voorspelde het bureau nog een krimp van twee procent. Daarnaast wijzen ook andere economische onderzoeken op herstel. De redactie van Westfriese Zaken zocht uit waarom 2014 beter wordt dan 2013!

Consumenten zijn positiever
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek verbetert het consumentenvertrouwen al vier maanden op rij. Goed nieuws, want steeds meer Nederlanders zien hun financiële toekomst zonniger in. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat consumenten steeds meer bereid zijn om grotere aankopen te doen.

Koopkracht neemt toe
Dankzij belastingmaatregelen gaan werknemers met een lager inkomen, gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden er in januari iets op vooruit. Nederlanders met hogere inkomens leveren iets in, dit is echter een veel kleinere groep.

Huizenmarkt herstelt
In het eerste kwartaal van 2013 daalden de huizenprijzen nog steeds, maar veel minder sterk dan eerder. Op dit moment worden er meer woningen verkocht en is de hypotheekrente laag. Goed nieuws voor de bouw- en interieursector, want een herstellende huizenmarkt zorgt ervoor dat deze sectoren zullen profiteren.

Bedrijven investeren meer
In oktober 2013 investeerden bedrijven bijna vijf procent meer dan in oktober 2012. Zo worden er vooral meer machines gekocht, wordt er in bouw geïnvesteerd en dankzij fiscale maatregelen investeren bedrijven ook veel in auto’s.

Vraag naar zelfstandigen groeit
Hoewel de economische vooruitzichten positief zijn, blijven veel bedrijven voorzichtig met het aannemen van nieuw personeel. Het aantal vacatures zal in 2014 nog niet hard stijgen, maar de vraag naar zzp’ers en freelancers stijgt wel, voorspelt onderzoeksbureau Panteia.

Toerisme groeit
Volgens de ING komen er in 2014 meer toeristen naar Nederland. Tot 2018 komen er elk jaar twee procent meer. Dit is vooral voor de horeca een gunstige ontwikkeling. Vooral toeristen uit Europa en Azië komen naar ons land.

De export trekt aan
Veel landen in de eurozone, Aziatische landen en Amerika kennen economische groei waarvan wij kunnen profiteren. Vooral exporterende bedrijven, zoals de metaalindustrie, transport, voedings- en genotsmiddelenindustrie en de groothandel, kunnen het komende jaar groeien.

2014 wordt een sportjaar
2014 wordt een sportjaar! Komend jaar hebben we de Olympische Spelen en natuurlijk het WK Voetbal. Als de Nederlandse inzending het goed doet, heeft dit een positief effect op de consumentenstemming en de -uitgaven. Zo zijn consumenten tijdens het WK Voetbal eerder geneigd om bijvoorbeeld een nieuwe tv aan te schaffen. Daarnaast bieden de sportevenementen ondernemers volop mogelijkheden om hier op een leuke manier op aan te haken.

Bron: MKB