REGIO – De stemming van consumenten is in oktober verbeterd. Het vertrouwen steeg met maar liefst 4 punten. Dit maakte het CBS vandaag bekend.

Met -3 ligt het consumentenvertrouwen in oktober boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). In april 2000 werd de hoogste stand ooit bereikt (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

Economisch klimaat
Het vertrouwen in de economische situatie neemt in oktober aanzienlijk toe. De deelindicator Economisch klimaat verbetert 10 punten en komt uit op 8. Daarmee zijn de optimisten bij het oordeel over de economie weer in de meerderheid. Zowel het oordeel over de economische situatie in de komende 12 maanden als over de economische situatie in de afgelopen 12 maanden verbetert.

Koopbereidheid
Ook als is het consumentenvertrouwen verbeterd, de koopbereidheid van de consumenten veranderde van september op oktober nauwelijks. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen verbetert 1 punt en kwam uit op -10. Consumenten zijn iets minder negatief over hun financiën in de komende 12 maanden. Ook vinden ze de tijd iets minder ongunstig voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies, dan een maand eerder.