REGIO – Eerder deze week stelde MKB Nederland dat de extra beloning voor avond- en weekendwerk moet worden afgeschaft. In een interview met het Financieel Dagblad gaf voorzitter Van Straalen aan dat het ‘totaal uit de tijd is om iemand voor werk in de avonduren of op zondag een toeslag te geven. De economie is flexibel en lang niet meer gebonden aan tijden van negen tot zes’. Wat CNV Diensten betreft, staat de afschaffing van de onregelmatigheids- en zondagtoeslagen niet ter discussie. Dat zegt CNV Dienstenbond-bestuurder Fedde Monsa in een reactie op de uitspraken van Van Straalen.

‘Nu de winkels op zondag open zijn, moet er niet achteraf gezeurd worden over de kosten die dat met zich meebrengt. Laat staan die over de rug van de medewerkers terug te halen’, aldus Monsma. CNV Dienstenbond is niet van plan mee te werken aan een verdere koopkrachtdaling van winkelmedewerkers, die het afschaffen van toeslagen met zich mee zou brengen. ‘In de MKB detailhandel zijn de laatste jaren al bijna geen loonsverhogingen geweest. Als winkels op zondag open moeten om hogere omzetten te behalen, kunnen werkgevers zich beter druk maken over het investeren in medewerkers.  Investeren in mensen betekent namelijk betrokkenheid. Betrokkenheid van medewerkers leidt aantoonbaar tot een hogere arbeidsproductiviteit.’

Monsma vindt dat werkgevers doen alsof op zondag de gehele samenleving gewoon doordraait, dat is volgens haar niet het geval. ‘Regelmatig krijgen we opmerkingen van leden dei aangeven dat zij op zondag nooit meer hun gezin compleet hebben. De zondag is en blijft een bijzondere dag. Daarom mag er een bijzondere beloning tegenover staan als je op die dag werkt’, aldus Monsma.