REGIO – Oudere werknemers worden over het algemeen gezien als stressbestendiger, terwijl jongere werknemers beter overweg zouden kunnen met nieuwe technologieën. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS.

Meer dan 40 procent van de mensen denkt dat ouderen stressbestendiger zijn dan jongeren. Een iets kleinere groep vindt dat er geen verschil is. Opvallend is dat de mening over jonge en oude werknemers sterk samenhangt met de leeftijd van de beoordelaar. Gemiddeld genomen oordeelt men positiever over mensen van de eigen leeftijdsgroep. Ouderen hebben dan ook een meer uitgesproken mening over de stressbestendigheid van ouderen: meer dan de helft van de 55-plussers vindt oudere werknemers beter tegen stress bestand dan jongere werknemers. Slecht één op de acht denkt dat jongeren er beter tegen kunnen. Het grootste deel van de jongeren vindt dat stressbestendigheid een eigenschap is die in dezelfde mate op jongere als oudere werknemers van toepassing is.

Productief
Ook als het gaat om productiviteit hebben jongeren en ouderen een verschillende mening. Meer dan de helft van de jongeren vindt dat werknemers tot 35 jaar productiever zijn dan werknemers van 55 jaar en ouder. Van de ouderen vindt minder dan kwart jongere werknemers productiever. Ruim een op de drie 55-plussers vindt juist oudere werknemers productiever. Onder jongeren is dit een op de tien.

Loyaal
Er zijn ook eigenschappen waren jongeren en ouderen dezelfde mening over hebben. Zo worden oudere werknemers beschouwd als loyaler en nauwkeuriger. Jongeren werknemers zouden meer bereid zijn tot het volgen van opleidingen en beter overweg kunnen met nieuwe technologieën.