Ondernemers in Westfriesland kunnen sinds kort hun bedrijf beter voorbereiden op de toekomst. De Werkplaats Digitaal Ondernemen (WDO) helpt daarbij. Studenten van Inholland Alkmaar en het Horizon College helpen via die werkplaats de ondernemers met data-analyse, automatisering én online marketing. Een praktijkvoorbeeld uit Medemblik.

Ashley Jonkman is business developer bij MED trattoria. Ze wil het offerteproces automatiseren om meer tijd over te houden voor andere zaken. Via Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord kwam zij in contact met Werkplaats Digitaal Ondernemen. Ashley: “Ik maak mijn offertes in Word of Excel en verstuur ze dan per e-mail. Ik dacht op een gegeven moment: dit moet toch beter en efficiënter kunnen?”

Tweedejaars studenten Kevin de Lange, Noah Meijners en Jeroen Avis van opleiding Business IT Management kozen voor de opdracht van Ashley. Kevin: “We zijn in april begonnen met het in kaart brengen van het proces op basis van de bestanden die Ashley ons heeft laten zien, bijvoorbeeld hoe een standaard offerte eruitziet voor een bepaald event. We kiezen er in overleg uiteindelijk voor om niet met een ander systeem te werken, maar de huidige systemen beter te gebruiken.”

Ashley: “We hebben wel regelmatig contact met elkaar, ze stellen relevante vragen, maar werken verder heel zelfstandig. Ze komen op mij over als jongens die echt veel van hun vak weten.” Noah vult aan: “En voor ons is het weer leuk om de kennis die je op school hebt geleerd toe te passen in de praktijk en te checken of het klopt met de realiteit. En het gaat toch om een echte opdrachtgever, dus eigenlijk is het voor ons meer dan een stage.”

Ashley raadt bedrijven zeker aan om vraagstukken in te dienen bij de Werkplaats Digitaal Ondernemen. Ze heeft nog wel wat tips: “Maak de scope niet te groot. Dan kan je er zelf ook het meest uithalen. Je kan niet je hele automatiseringsproces bij ze neerleggen. Ik vind het ook leuk om studenten een kans te geven. Ik weet zelf hoe waardevol het is om in de praktijk ervaring op te doen”.

Ken je of ben jij een mkb’er uit West-Friesland en heb jij een data-vraagstuk of -uitdaging en ben je klaar om een digitaliseringslag te maken of ben je nieuwsgierig geworden? Stel je vraag via: wdo@inholland.nl