HOORN – De maand januari is een maand waarin je als ondernemer van de ene naar de andere nieuwjaarreceptie kunt hobbelen. Een van de favoriete en leukste recepties in West-Friesland is toch wel die van de Hoornse Ondernemers Compagnie (HOC). Afgelopen vrijdag was de HOC weer gastheer. In JP Coen in de Hoornse binnenstad kwamen weer zo’n ruim 200 ondernemers, beslissers en bestuurders bijeen. En of het nu aan mij lag of niet, maar ik had het gevoel dat er een betere ‘vibe’ was dan de andere jaren.

Het is dringen geblazen. Bij de entree van JP Coen vragen ze ook of je meteen naar achter wil doorlopen. Op de hoogtepunt van de avond, het woordje van de voorzitter, is het stil en nemen de gasten genoegen met het schouder aan schouder staan. Nelleke Huisman, de nieuwe voorzitter van de HOC, voelt het goed aan. Zij is kort, krachtig en goed met haar speech. Meestal zijn de speeches op dergelijke recepties vol mooie woorden en ambities. Maar neemt de spreker iets te veel tijd. Want de gasten komen uiteraard voor het formele gedeelte, maar dat moet dan niet te veel tijd kosten. Nee, Huisman doet dat goed. Binnen vijf minuten heeft zij haar verhaal verteld en het publiek tevreden gesteld. Die Nelleke komt er wel!

Dan is het jezelf overgeven aan de ruimte of de gebrek aan ruimte. Meer naar achter in JP en met name bij de rokersruimte kan je wat breder staan. De gesprekken komen op gang. Het lastige van dergelijke recepties is dat je zoveel bekende gezichten ziet, dat je niet weet bij wie je moet beginnen. Iedereen wenst elkaar al het beste voor 2104. De klapzoenen vliegen heen en weer.

Toch is er dit jaar iets anders. Ik weet het niet, kan het niet omschrijven. Het lijkt wel of we met z’n allen iets losser, iets blijder zijn. Zou het te maken hebben met het feit dat we na vijf jaar gezeur, gezanik en gedoe rond de crisis die tijd zat zijn. We willen vooruit, we willen zakendoen, positieve energie.

Ik voel het in ieder geval wel zo. Ik spreek meer mensen dan normaal. Ik word blij en enthousiast van het verhaal van ondernemer Wouters die een oogkliniek runt in Heerhugowaard. Wat een energie en ambities die man! Ik praat bij met Rob de Dreu die na een periode van tegenslag weer de twinkels in z’n ogen heeft. Een bijzonder gesprek met Laura Smits volgt. Vol bewondering hebben we het over haar paar jaar geleden overleden vader Bert. Ondertussen neemt Hélène de Bruijn foto’s. Na afloop van de receptie beland ik in Eetcafe De Paerdenstal. Samen met automotive ondernemer Eric van der Maat nuttigen we aan de bar een overheerlijke chef’s steak. De tent zit helemaal vol en dat om 21.00 uur!

Ik kom thuis rond half 11. Wil naar bed maar sta nog strak van de adrenaline. Probeer op een rij te zetten wie ik allemaal heb gesproken. Oh ja, installateur Colin van der Laan wel een hand geschud maar niet gesproken waar ik hem over wilde spreken. Doen we maandag. Alle gesprekken passeren de revue. Leuk zeg. Ik houd er denk ik wel 10 gesprekken aan over. Ik kan niet slapen. Om half vier val ik pas in slaap. Met een glimlach op mijn gezicht.

Danny van Soelen

Danny@vansoelen.nl, 06 – 53252395