REGIO – Slechts 20 procent van de organisaties in de Benelux is op de hoogte van de nieuwe EU General Data Protection Regulation. Om één lijn te trekken in de wetgeving over datebescherming is deze opgesteld. Organisaties zijn niet op de hoogte van wat deze wet betekent voor hun organisatie.

Dit blijkt uit een onderzoek van Trend Micro, specialist op het gebied van beveiligingssoftware, onder 850 Europese organisaties, waaronder 100 in de Benelux. Hieruit kwam naar voren dat slechts 15 procent van de Benelux-organisaties weet welke concrete stappen er moeten worden genomen om te voldoen aan de wetgeving. Het gaat nog ongeveer twee jaar duren voordat de ondernemingen ‘compliant’ zijn. Uit het onderzoek blijkt tevens dat de helft van de organisaties denkt niet te kunnen voldoen aan de nieuwe wetgeving.

Meer dan twee derde van de Benelux-respondenten denkt niet (40 procent) of weet niet (30 procent) dat de regulering organisaties gaat beschermen tegen het illegaal verkrijgen van data door cybercriminelen. Minder dan de helft (47 procent) denkt dat de nieuwe wetgeving inderdaad de gegevens van de Europese burgers beter zal beschermen. Een kwart van de Benelux-respondenten weet niet dat het niet voldoen aan de wettelijke eisen hen een boete oplevert: tot 5 procent van de totale omzet, wat voor 80 procent significante gevolgen gaat hebben voor hun business. 40 procent vindt dat het de taak van de overheid is om bedrijven op de hoogte te brengen van de wet.