REGIO –  In januari heeft de detailhandel iets meer omzet geboekt dan in dezelfde maand een jaar eerder. De winkels wisten 0,8 procent meer om te zetten. Ook het volume was 0,6 procent groter. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De samenstelling van de koopdagen waren dit jaar echter gunstiger. Na een correctie van de cijfers was zowel de omzet als het volume van de detailhandel vergelijkbaar met een jaar geleden.

Eerste maand zonder krimp sinds 2012
Non-foodwinkels wisten in januari evenveel om te zetten als januari 2013. Voor deze winkels is dit de eerste maand zonder krimp sinds september 2012. In bijna alle non-foodbranches was de ontwikkeling gunstiger dan in de voorgaande maanden, hoewel de meeste branches nog wel omzet inleverden. Vooral winkels in bovenkleding, doe-het-zelfartikelen en huishoudelijke artikelen zagen een verbetering. De textielsupermarkten presteerden daarentegen in januari minder goed dan in de maanden ervoor.

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden ongeveer 2 procent meer omzet. De omzet van zowel supermarkten als speciaalzaken was hoger dan in januari vorig jaar. De groei bij de winkels in voedings- en genotmiddelen was volledig toe te schrijven aan een positief koopdageffect van 2 procent.  De omzet van de postorderbedrijven en internetwinkels kwam in januari ruim 7 procent hoger uit dan een jaar eerder. Dit is een beduidend kleinere omzetstijging dan in de sterke decembermaand, maar wel vergelijkbaar met de groei in de overige maanden van 2013.