REGIO – Wie werknemers of sollicitanten discrimineert, kan straks met naam en toenaam genoemd worden door de overheid. Dit staat in een voorstel van minister Asscher (Sociale Zaken).

Op dit moment is het wettelijk nog niet toegestaan om de naam van een bedrijf dat de regels overtreedt te noemen. Minister Asscher wil dit veranderen. ‘We willen naming en shaming bij veel meer inspectiezaken toepassen. Ook om recht te doen aan degenen die het wel goed doen. Benoem wie de rotte appels zijn in de sector,’ zegt hij in een interview met Trouw. 

Discriminatie aanpakken
Het kabinet ging eerder al akkoord met de manier waarop Asscher discriminatie op de arbeidsmarkt wil aanpakken. Vanaf nu worden alle aangiftes van discriminatie door de politie onderzocht. Ook dienen bedrijven een handvest te tekenen waarin zij beloven discriminatie te bestrijden. Daarnaast wil de overheid vanaf volgend jaar geen zaken meer doen met bedrijven die zich eerder schuldig hebben gemaakt aan discriminatie.

Groter effect dan boete
De minister denkt dat ‘naming en shaming’ wel eens een groter effect kan hebben dan een boete. Ook bij de wet om schijnconstructies aan te pakken wil Assher dit toepassen. Met de wet, die hij in de zomer indient, wil hij bestrijden dat bedrijven naar het buitenland verhuizen om de activiteiten in Nederland met lagere loonkosten te kunnen voortzetten.