Op vrijdag 7 augustus brengt Rivers Club & Restaurant je in samenwerking met ‘Amphib Amsterdam 2015’ een voor Nederland uniek evenement! Vanaf 12.00 uur strijken er in de Passantenhaven van de Schelphoek en het terrein rond de Schelphoekparkeergarage maar liefst zeventig amfibievoertuigen neer! Twintig van deze voertuigen komen al varend aan vanaf Akersloot en de andere vijftig rijden Alkmaar in via de Vondelstraat.

De amfibievoertuigen variëren uit exemplaren welke in de Tweede Wereldoorlog hebben gestreden, voertuigen die werden gebouwd voor particulier gebruik en amfibievoertuigen die zelf zijn gebouwd door enthousiaste liefhebbers. Deze bijzondere groep doet Alkmaar aan vanaf Amphib Amsterdam 2015. ‘Deze club organiseert al tientallen jaren bijzondere meetings in landen door heel Europa. Van Italië tot Noorwegen, van Frankrijk tot Denemarken. Dit jaar komen de enthousiaste eigenaren van amfibievoertuigen samen in onze hoofdstad waar in de IJhaven een groot kampement wordt gemaakt. Vanuit daar wordt elke dag een route gereden én gevaren. Een daarvan is naar het terrein rond Rivers Club & Restaurant in Alkmaar. Bij De Woude gaan ze het water van het Alkmaarder Meer in. Een vijftigtal gaat ter hoogte van Akersloot de weg weer op. Via de Vondelstraat komen deze de stad in rijden. Dit belooft een schitterend schouwspel te worden; net als de twintig amfibievoertuigen die al varend aankomen in de Passantenhaven!’ vertelt Guus Leguit op enthousiaste wijze.

Hij is een van de bevlogen initiators van het evenement in de Schelphoek. Samen met zijn zoon Bob is hij de trotste eigenaar van meerdere amfibievoertuigen en Jeeps. ‘Waar deze liefhebberij vandaan komt? Toen mijn zoon een jaar of dertien was, zocht hij een hobby. Sporten als voetbal en tennis hadden niet zijn interesse. Legerjeeps daarentegen wel. Ik zei: weet je wat, we kopen zo’n ding! Hiermee reden we een aantal keren naar Normandië en daar werd onze gezamenlijke droom aangewakkerd om een amfibievoertuig te kopen. Die vonden we in Friesland. Na een jaar lang stralen, spuiten en onderdelen zoeken, transformeerden wij het vrachtwagentje vol roest dat we in eerste instantie kochten tot wat het nu is. Onze liefhebberij is steeds verder gegroeid. Net als het aantal voertuigen dat we inmiddels hebben opgeknapt. Ook zijn we in het bezit van mooie legerkleding en andere accessoires. Al onze verworven schatten staan tentoongesteld in onze hal in Schoorl, waar we geregeld mensen verwelkomen om alles te komen bewonderen.’

Glunderend vertelt Guus over een van zijn meest bijzondere ervaringen: ‘In Wageningen deden we voor het eerst een 5 mei defilé aan, waar we ook nog eens logeerden in Hotel de Wereld. Langs het tien kilometer tellende parcours stonden ruim 100.000 mensen langs de weg te zwaaien en te klappen, waaronder ook saluerende veteranen. Een absoluut kippenvel moment waar uit blijkt dat we leven in een echte vrijheidscultuur. Wij zetten ons met onze club graag in om dit met iedereen te delen. Ook in Alkmaar belooft het een fantastisch spektakel te worden! Bovendien zorgt Rivers voor overheerlijk eten en drinken in een Hollands tintje. Zo lopen er meerdere kaasdragers en kan men bij een haringkar de lekkerste Hollandse Nieuwe happen. Omstreeks 15.00 uur vaart het hele peloton weer terug naar Amsterdam.’

De amfibievoertuigen zijn vanaf 12.00 tot 15.00 uur in Alkmaar te bezichtigen. Bezoekers met de auto vanaf de Vondelstraat kunnen parkeren in de Schelphoekparkeergarage. Om het evenement te aanschouwen, is er genoeg plaats om en nabij de Passantenhaven.