MEDEMBLIK – Medemblik heeft het afgelopen jaar 10 procent meer toeristenbelasting binnen gekregen ten opzichte van 2014. Dat overtreft de gemiddelde landelijke stijging van 8,6 procent. Dat betekent dat het aantal toeristische overnachtingen in de gemeente zijn toegenomen.

Wethouder Harry Nederpelt is blij met het resultaat: ‘De inspanningen van de gemeente en de ondernemers werpen vruchten af. Een deel van de inkomsten besteedt de gemeente direct aan het toerisme. Zo hebben we bijvoorbeeld samen met de VVV een plattegrond gemaakt. Daarop staan ook wandel- en vaarroutes en bijvoorbeeld de musea.’ Hij vervolgt: ‘Daarnaast voeren we dit jaar voor de vierde keer een toeristische marketingcampagne en is een aanjager samen met de ondernemers aan de slag om meer toeristen naar de gemeente Medemblik te trekken.’

De toeristenbelasting bedraagt 0,7 procent van de inkomsten. Hotels, campings en vakantieparken betalen de toeristenbelasting aan hun gemeente. Ze kunnen de kosten doorberekenen aan hun gasten.