De VrijMiBo, een maandelijks terugkerend evenement wat al bijna niet meer weg te denken is uit Hoorn. Tijdens de eerste editie in februari waren er zo’n zestig vrijdagmiddagborrelaars, dit aantal groeide per maand en tijdens de VrijMiBo van 18 oktober waren er maar liefst 300 borrelaars. Het succes is zo groot, dat de initiatiefneemsters al bijna niet meer over straat kunnen zonder herkend te worden.

Op een regenachtige zondagmiddag verveelden Nancy Wilhelmus en Nathalie Bakker zich. Onder het genot van een wijntje bespraken zij hoe het kan dat er op het gebied van uitgaan maar weinig gebeurt in Hoorn en dat terwijl er zoveel leuke mensen wonen. ‘Als je op vrijdag rond tien uur naar de kroeg gaat, zit er bijna niemand. Meestal wordt het pas rond een uur druk en dan hebben wij het eigenlijk alweer gehad’, vertelt Nathalie. ‘Ik heb zelf een aantal jaar op IJburg gewoond, waar het concept van de VrijMiBo al bestond en succesvol was. Wij dachten, waarom kan dat ook niet in Hoorn?’ En dit was het begin van een rwrwacht succes. Het concept van de VrijMiBo is vrij simpel: eens in de maand borrelen en iedere keer op een andere locatie. Dit kan een kroeg, restaurant of een andere locatie die iemand aanbiedt zijn. In principe zou elke locatie kunnen. ‘Als onze gasten maar het gevoel hebben dat het hún borrel is. Daarom moet er wel iets extra’s geregeld worden door de betreffende locatie. Extra lekkere hapjes, een goede dj of leuke band die speciaal voor de VrijMiBo speelt.’ De VrijMiBo richt zich met name op dertigers en veertigers.

De eerste editie in februari werd kleinschalig opgestart. De dames nodigden via hun persoonlijke Facebookpagina een aantal vrienden uit en kregen zo’n zestig aanmeldingen. Op dat moment hadden zij nog niet eens een locatie geregeld, wat uiteindelijk de Klinker is geworden. ‘We zijn naar de Klinker gegaan om te onderhandelen. De enige voorwaarden die wij stellen zijn dus iets extra’s voor onze gasten en gratis drinken voor mij en Nathalie’, vertelt Nancy lachend. ‘In ruil hiervoor zorgen wij voor een leuke groep mensen.’

Die leuke mensen worden met name via Facebook gevonden. Inmiddels is er een officiële VrijMiBo Hoorn-pagina. Via deze pagina proberen Nancy en Nathalie hun gasten ‘al een beetje lekker’ te maken voor de volgende editie. ‘Ongeveer twee weken voor de VrijMiBo plaatsvindt, jagen we het evenement aan. We plaatsen bericht als “Hebben jullie er ook al zo’n zin in? Nog een paar nachtjes slapen en dan gaan de voetjes weer van de vloer”. Op deze manier proberen we de mensen enthousiast te maken. In Hoorn heb je zowel jongere doelgroepen als oudere. Een bepaalde doelgroep bij elkaar krijgen gaat niet automatisch, hier moet je iets voor doen.’ En dit blijkt in het geval van de VrijMiBo succesvol te zijn. De Facebookpagina heeft inmiddels meer dan duizend vrienden. Na elke VrijMiBo heeft de pagina gemiddeld 100 nieuwe aanmeldingen.

Creativiteit is absoluut aanwezig bij Nathalie en Nancy. Zo vond de VrijMiBo in augustus plaats op een boot. De 150 beschikbare kaarten waren binnen een paar uur uitverkocht. Ook voor de kersteditie hebben de initiatiefneemster al grootse plannen, dan willen zij écht iets bijzonders doen.

Nancy en Nathalie genieten enorm van het succes van de VrijMiBo. Regelmatig worden zij in de stad aangesproken door, soms voor hen onbekende, vrijdagmiddagborrelaars wanneer en waar de volgende VrijMibo is of hoeveel plezier zij hebben gehad bij de laatste.