Traditiegetrouw organiseert Rabobank, samen met haar partners, de dag na Prinsjesdag het Miljoenenontbijt. Dit jaar werd de 15e editie georganiseerd, met als thema: “Duurzaam ondernemen in een regio die bloeit”. Tijdens het Miljoenenontbijt wordt stil gestaan bij de nieuwe kabinetsplannen en wat deze betekenen voor ondernemers in de regio Noord-Holland-Noord. Daarnaast is het een exclusief netwerkevent, waar de Triple Helix (d.w.z. het bedrijfsleven, onderwijs en overheden) elkaar treft. Er komen veel uitdagingen op ondernemers af en daarom is er deze editie aandacht voor thema’s als digitalisering, arbeidsmarkt en toekomstbestendig ondernemen.

Meer met minder
Menno Middeldorp (hoofdeconoom Rabo Research) lichtte de overheidsbegroting voor 2025 toe. Hoewel niet alle regeringsplannen gedetailleerd zijn, is duidelijk dat maatregelen worden genomen om de koopkracht te verhogen. Samen met een dalende inflatie en stijgende lonen gaat dit de consumptie en economische groei ondersteunen, is zijn verwachting. De dienstensector profiteert hiervan, maar de groei in de regio zal waarschijnlijk onder het landelijk gemiddelde liggen vanwege achterblijvende productiviteitsgroei. De regering wil ook de immigratie beperken, wat samen met vergrijzing betekent dat bedrijven meer moeten doen met minder arbeid, kortom de arbeidsproductiviteit moet omhoog. De regio heeft een lagere arbeidsproductiviteit, dan andere delen van Nederland, maar dit biedt juist potentieel voor verbetering door nieuwe technologieën zoals robotica te implementeren. Met steun van overheden, onderwijsinstellingen en de financiële sector kunnen bedrijven samenwerken om hun productiviteit te verhogen.

Zichtbaarheid vergroten
Hans Huibers (voorzitter VNO-NCW Noordwest Holland) doet de oproep om Noord-Holland-Noord meer zichtbaar te maken in Den Haag en Brussel door minder bescheiden te zijn. Randvoorwaarde daarbij is dat ondernemers over hun eigen belang heen moeten kijken en vanuit het collectief de regio op de kaart moeten zetten. Volgens de voorzitter is de Regiodeal een mooie aanleiding om projecten in te brengen, die de regio kunnen versterken. Friso de Zeeuw (voorzitter Economisch Forum, Holland boven Amsterdam) vult hierbij aan dat we van andere regio’s kunnen leren, maar zeker ook onze eigen innovaties moeten omarmen.

Doe het niet alleen, maar zoek elkaar op
Dagvoorzitter Meriam Slijkerman besprak samen met diverse panelleden de specifieke uitdagingen en kansen van duurzaam ondernemen. Hans Totté (Total Productivity), Jeroen Wildenbeest (Hogeschool Inholland Alkmaar) en Sandra Verweij (TechValley) deelden hun inzichten over het belang van samenwerking en slimme innovaties voor een toekomstbestendige industrie. Vervolgens vertelden Jan van Veen (RAB Bouwcenter), Ronald Balvers (GP Groot) en Milou Rood (oud-studente Bouwkunde Hogeschool Inholland Alkmaar) over de kansen en huidige ontwikkelingen rondom duurzaam ondernemen met innovatieve materialen. De panelleden benadrukten dat keten overstijgend werken essentieel is voor succes en moedigden de aanwezigen aan om niet alleen te opereren, maar elkaar op te zoeken en samen te werken.

Afscheid Ronald Bleeker
Aan het einde van het evenement heeft Ronald Bleeker afscheid genomen, als directeur coöperatieve Rabobank. Ronald heeft na bijna 36 jaar succesvol te hebben gefunctioneerd in diverse rollen binnen Rabobank, zelf besloten de bank per 1 oktober te verlaten.Jan Klaver, is per 1 september benoemd als directeur Rabobank West-Friesland.

Partners
Het Miljoenenontbijt is een initiatief van de samenwerkende partners: Hogeschool Inholland Alkmaar, VNO-NCW Noordwest Holland, BDO Accountants & Adviseurs, NH Media, Ontwikkelbedrijf Noord-Holland Noord en Economisch Forum Holland boven Amsterdam.