De textielketen is in beweging. Bij textielproducenten ligt sinds 1 juni 2023 een uitgebreidere verantwoordelijkheid om afgedankte en onverkochte kleding in te nemen, te hergebruiken of te recyclen. Dat biedt ook mogelijkheden voor circulaire bedrijfskleding.

De impact van textiel op ons milieu is groot. Om textiel te maken, is er namelijk veel grond, water en energie nodig en worden er een heleboel chemicaliën gebruikt. Daarnaast neemt het textielafval nog altijd toe. In deze afvalstroom is er een belangrijk aandeel voor weggegooide bedrijfskleding. Dat moet anders, aldus afvalverwerker GP Groot. Samen met Gemeente Alkmaar en Circulair Westfriesland organiseerde het bedrijf in de Week van de Circulaire Economie een workshop circulair bedrijfstextiel.

Naaiatelier

In de workshop werden de nieuwste technieken toegelicht om kleding te strippen, vervezelen en om te zetten in garen. Daarmee wordt (ver)nieuw(d) textiel gemaakt. Bij dit hoogwaardige recycleproces is het verbruik van grondstoffen minder dan bij het maken van een hagelnieuw kledingstuk. GP Groot is zelf samenwerkingen aangegaan om de keten van bedrijfs textiel meer circulair te maken. “Het begin is er. We kunnen de boven kleding 100% circulair maken door een samenstelling van hergebruikt katoen en polyester”, aldus projectmanager circulariteit Manon Kroes. Een van de deelnemers aan de workshop was Marjolijn Dölle, scheidend algemeen directeur bij WerkSaam. In Westfriesland helpt WerkSaam mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op weg naar werk. “Wij hebben een naaiatelier dat onder meer van oude bedrijfskleding van een supermarktketen tassen maakt. Maar zo heb je nog geen sluitende keten. Deze workshop heeft me aan het denken gezet. Stel dat je de recycling van bedrijfskleding met partijen regionaal kunt organiseren. WerkSaam kan dan bijvoorbeeld de kleding innemen en van onderdelen ontdoen, zodat de stof vervezeld kan worden.”

Circulair aanbesteden

Wil je echt de balans laten doorslaan naar circulaire bedrijfskleding, dan zullen bedrijven in hun aanbestedingsproces door een andere bril moeten gaan kijken. Dat vindt Barbara Harskamp, coördinator van Circulair Westfriesland. “Je moet jezelf dan vragen stellen als: hoe lang gaat de kleding mee? Van welke materialen is het gemaakt? En is de vezel na einde draagbaarheid nog terug te winnen om opnieuw garen van te maken? Producenten zullen door de wet en regelgeving steeds meer handreikingen (moeten) doen. Het is goed voor het milieu én je reputatie om daar als bedrijf op in te spelen.”

Meer weten over circulaire werkkleding? Neem contact op met Manon Kroes van GP Groot via e-mail: m.kroes@gpgroot.nl of tel. 06 158 932 82.