REGIO – Signalen uit de praktijk suggereren dat ZZP’ers steeds vaker slachtoffer worden van internetcriminaliteit. Dit is echter nog nooit met cijfers onderbouwd. De minister van Economische Zaken wil hier meer over weten en laat de Nationale Politie een onderzoek uitvoeren naar de omvang van cybercrime onder ZZP’ers. Dit meldt ZZP Nederland op haar website.

Uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel is een steekproef getrokken van 10.000 ZZP’ers. Deze ZZP’ers worden door de politie benaderd of ze deel willen nemen aan het onderzoek. Criminaliteitsbestrijding vereist kennis over de aard en omvang daarvan. Om een zo betrouwbaar mogelijk beeld te schetsen van de mate waarin ZZP’ers worden geconfronteerd met cybercrime, is het dan ook van groot belang dat zoveel mogelijk uitgenodigde ondernemers aan het onderzoek deelnemen.

Zeven klanten de dupe
In maart dit jaar kwam het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) al tot de conclusie dat veel kleine ondernemers niet stil staan bij het feit dat ze slachtoffer kunnen worden van internetcriminaliteit. Veel ondernemers denken dat hun computernetwerk niet interessant is voor criminelen of ze besteden weinig aandacht aan de beveiliging van hun systemen. Westfriese Zaken interviewde destijds Piet Plas, technisch directeur bij Beerepoot Automatisering uit Zwaag, over deze ontwikkeling. ‘Ook wij zien dat de ondernemers uit het mkb die wij bedienen, slachtoffer worden van onder andere virussen die bijvoorbeeld afpersing mogelijk maken. In een jaar tijd zijn zeven klanten hier de dupe van de worden,’ aldus Pieter Plas destijds.