HOORN – Het Westfries Musem heeft een Cultural Heritage/Europa Nostra Award 2014 gewonnen. Het Hoornse museum krijgt deze prestigieuze Europese prijs voor het project De zaak Coen. In 2012 speelde het museum in op de heftige discussie die ontstond rond het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Dit schrijft het museum op haar website.

De Europese Unie kent de prijs jaarlijks toe aan instellingen of organisaties zie zich hebben onderscheiden op het gebied van behoud, onderzoek en bewustwording van cultureel erfgoed. Dit jaar deden er 160 deelnemers uit 30 landen mee. Het Westfries Museum is als enige Nederlandse erfgoedinstelling in de prijzen gevallen. Het project De zaak Coen won de prijs in de categorie Onderwijs, Opleiding en Bewustmaking.

Held of schurk
De zaak Coen was een reactie van het Westfries Museum op het publieke debat dat eind 2011 ontstond rond het standbeeld van jan Pieterszoon Coen. Coen was een held of een schurk, en niks daar tussen in. Met De zaak Coen probeerde het museum het debat te faciliteren en te stimuleren.

Expositie
‘Het project bestond uit een expositie in de vorm van een rechtszaak met publieksjury. Met getuigen a charge en décharge en Maarten van Rossem als rechter van dienst. Er kwam een heuse glossy, de COEN, een website en een nieuw informatiebord met QR code op de sokkel van het standbeeld. Verder waren er tal van activiteiten, waaronder een Verhalenkamer, waarin 8 prominente inwoners van Hoorn met het publiek deelden welke band zij met Coen hadden,’ aldus de website van het museum.

Volkomen verdiend
Wethouder Peter Westenberg vindt dat het Hoornse museum de prijs volkomen verdiend: ‘Na de nationale erkenning met twee Artifex Awards in 2010 en 2012 is er nu ook internationale erkenning voor de spraakmakende activiteiten van het museum. Het Westfries Museum laat zien hoe een museum met beperkte middelen dankzij innovatief en cultureel ondernemerschap nu tot de toonaangevende musea van Nederland behoort.’

Grand Prix
Op 5 mei wordt de award uitgereikt in Wenen. Dan hoort het Westfries Museum tevens of het ook winnaar is van een Grand Prix, wat een geldbedrag van € 10.000 inhoudt.