REGIO – Vanaf 7 juli is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gestart met de publicatie van inspectieresultaten van horecabedrijven. Vanaf dat moment staan er ruim 1600 ‘groene en oranje’ beoordelingen op de Horeca Inspectiekaart. Ook met de gelijknamige app kunnen consumenten op hun smartphone zien welke broodjeszaken in de buurt positief scoren op andere het gebied van hygiëne. Hoe is het met de lunchgelegenheden in West-Friesland gesteld?

De lunchrooms kunnen een beoordeling groen, oranje of rood krijgen. De betekenis van de kleuren zijn vanzelfsprekend; bij groen gaat de ondernemer veilig om met voedsel en de hygiëne en ongediertepreventie is in orde. Bij een oranje beoordeling is er bij een inspectie een tekortkoming gezien, waarvoor een boete is opgelegd. Voor kleine foutjes in de keuken wordt niet direct het oordeel oranje gegeven. Als de ondernemer aantoont dat hij het oplost, blijft of wordt zijn kleur groen. Rood staat voor een verscherpt toezicht door de NVWA, omdat er structureel een probleem is met hygiëne, voedselveiligheid of ongedierte. Op dit moment zijn er ook nog een aantal ‘witte’ beoordelingen. Hier is het afgelopen jaar geen inspectie geweest of de ondernemer heeft nog geen verklaring ingevuld. Op de Horeca Inspectiekaart zijn nog niet veel West-Friese lunchgelegenheden te vinden.

Hoorn
Als we op de Horeca Inspectiekaart inzoomen op Hoorn vinden we in totaal zeven lunchrooms. Hiervan zijn er op dit moment drie (Bommels, Chez Dick en de Tuynkamer) wit gekleurd. Turf Hoorn, Lunchroom Onder Ons en Croissanterie La Marquise kregen een groene beoordeling. Hemels kreeg een oranje beoordeling. De gelegenheid kan volgens de NVWA nog het een en ander verbeteren op het gebied van ‘juiste omgang met voedsel’.

Enkhuizen
In Enkhuizen heeft de Brasserie de beoordeling groen gekregen. Daarnaast staat B.V. Piscator (restaurant- en caféonderneming van het Zuiderzeemuseum) aangegeven op de kaart. Deze is echter nog wit gekleurd.

Grootebroek en andere plaatsen
Brood, Banket en Croissanterie Gerard Besseling in Grootebroek wist ook een groene beoordeling te scoren. Verder zijn er (nog) weinig tot geen andere gelegenheden in West-Friesland te zien op de inspectiekaart.

In de eerste fase heeft de NVWA gekozen voor lunchrooms, omdat dit type horecabedrijf de keuken over het algemeen op orde heeft. Andere type horeca die minder goede beoordelingen krijgen, worden na deze proefperiode van een jaar ook aan het overzicht toegevoegd. De verwachting is dat in 2016 alle horeca in Nederland gekleurd op de kaart staat. Er komt een aanpassing van de Gezondheidswet die publicatie van individuele inspectiegegevens gemakkelijker maakt. Het voorstel tot wijziging van deze wet ligt nu bij de Raad van State voor advies en wordt naar verwachting dit najaar aangeboden aan de Tweede Kamer.