“Simpele dingen doe ik zelf: rem bijstellen, bel vervangen. Dat lukt allemaal prima. Band plakken kán ik ook zelf, maar ik weet dat ik daar veel tijd aan kwijt ben. En als ik een slag in mijn wiel heb, dan weet ik zeker dat ik bij de fietsenmaker moet zijn.” Robert van Wessel zit regelmatig op zijn fiets op weg naar zijn klanten. Maar wat heeft dit nu met zijn vak, verzekeringen, pensioenen en hypotheken te maken?

“Eigenlijk niets natuurlijk, maar ik vind het een mooie vergelijking. Soms hoor ik dat mensen uren of dagen achter hun computer zitten om uit te zoeken hoe ze hun arbeidsongeschiktheidsverzekering het beste kunnen regelen. Of hoe ze de verzekeringen voor hun bedrijf op orde krijgen. Dat zijn klussen voor de specialist. Als het gaat om een goede afweging van de risico’s, dan heb je kennis nodig. Dan ga je voor het beste resultaat naar de specialist.”

Drastisch gesaneerd

“Vorige maand zat ik met een ondernemer aan tafel met de spreekwoordelijke schoenendoos met papieren. Frank had jarenlang alles zelf geregeld en inmiddels was zijn bedrijf flink gegroeid. Deze klussen wilde hij nu uit handen geven. We hebben de boel drastisch gesaneerd en aangepast. In de loop der jaren was er bij sommige risico’s te weinig, maar bij andere veel te veel verzekerd.

Daarom starten wij altijd met een uitgebreide inventarisatie. Welke risico’s kun en wil je zelf dragen? En wat moet je echt verzekeren? Ook als Frank ziek zou worden, gaat alles in zijn bedrijf zonder problemen door. Bovendien heeft hij een stevige financiële buffer. Dus kan hij toe met een lagere arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het lijkt onlogisch, maar als het beter gaat, gaan je kosten voor sommige verzekeringen omlaag. Wat er al is, hoef je immers niet te verzekeren.”

Wie de risico’s kent

“In de loop der jaren heb ik een bredere kijk gekregen op verzekeren. Ik ben in mijn advies nu veel meer gericht op risicobeheer. En dat is altijd maatwerk. Om een eenvoudig voorbeeld te noemen: wie een goedgevulde spaarrekening heeft, hoeft echt geen uitvaartverzekering af te sluiten. En wie afgeschreven kantoormeubilair heeft en voor vervanging altijd wat vindt op Marktplaats, kan overwegen om de inventaris niet te verzekeren. Verzeker alleen dat wat nodig is. Weet wat jouw risico’s zijn. Want wie de risico’s kent, kan de juiste keuzes maken!”