REGIO – Het is zomer en een groot deel van Nederland viert al uitgebreid vakantie. Maar niet iedereen kan al van een vakantie of het mooie weer genieten, veel mensen zijn nog hard aan het werk en dit is niet altijd even makkelijk met warm weer. Stress vanwege de warmte op het werk kan de werkprestatie met 30 tot 50 procent verminderen. Ook zijn er tekenen dat bij een hittebelasting het aantal werk- en verkeersongevallen zijn.

Hoe kun je ongevallen en een verminderde werkprestaties voorkomen tijdens de warme dagen? Milena Lucis van DEKRA heeft tien tips opgesteld die werknemers kunnen helpen om de hitte beter te kunnen doorstaan.

Drink genoeg!
Het belangrijkste advies, drink genoeg! Door de warmte verliest het lichaam veel vocht en dit moet zo snel mogelijk aangevuld worden. Goede dorstlessers zijn koel, maar niet te koud.

Lichte maaltijden
Eet lichte maaltijden. Tijdens de hitte verdraagt het lichaam groenten en fruit makkelijk. Daarnaast bevatten groenten en fruit voldoende voedingsstoffen zodat het lichaam fit blijft.

Hitte buiten de deur
Probeer de ergste hitte buiten de deur te houden. Dit kun je doen door ’s morgens voor de ergste hitte het kantoor goed te luchten en vervolgens rond het middaguur de ramen licht te verduisteren.

Ventilator
Creëer koele lucht, bijvoorbeeld door een ventilator op het bureau. Richt de ventilator niet op je lichaam, want dan krijg je een stijve nek of geïrriteerde ogen.

Koele ochtenduren
Sta vroeg op. Door vroeg op te staan kun je al zo veel mogelijk werkzaamheden verrichtten tijdens de koelere ochtenduren.

Verkoeling
Zorg voor verkoeling. Een vochtige handdoek in de nek of koud water over je onderarmen laten stromen kan al een wereld van verschil zijn.

Blijf bewegen
Blijf bewegen! Als je een zittend beroep uitoefent, loop dan regelmatig kort door het kantoor of doe simpele rek- en strekoefeningen. Op deze manier blijft de bloedsomloop actief.

Warmtebronnen
Schakel bronnen die veel warmte afgeven uit. Denk bijvoorbeeld aan lampen, kopieerapparaten printers en computers. Apparaten die niet continue worden gebruikt, kunnen het beste worden uitgeschakeld.

Dresscode
Pas de dresscode aan. Heb je geen belangrijke afspraak? Kom dan ook niet in pak. Is formele kleding gewenst? Probeer dan kleding aan te trekken die uit dunnere stoffen bestaat en draag minder laagjes.

Chill!
Probeer rustig te blijven. Stress op de werkvloer is een normaal verschijnsel. Juist tijdens warme dagen is het belangrijk om rustig te blijven.

Maar.. een goede airco aanschaffen werkt natuurlijk ook!

 

Bron: managersonline.nl