De tijd dat vakmensen makkelijk te vinden waren is voorbij. Twee Parel Bedrijven van de WBG ondervonden dit ook een keken naar niet traditionele aanbod van nieuw personeel en zagen hoe dit hun bedrijf liet groeien. Soms ook met een nieuwe inzichten en mooie kennismakingen.

“We hebben te weinig vakmensen. Voor nieuw personeel hebben we de lat daarom lager gelegd.” Pim Hoekstra, manager bij Stamhuis prefab- en interieurfabriek in Medemblik werkt nu al twee jaar met schoolverlaters, mensen met een Wajong-uitkering en jongeren met problemen in de maatschappij. In 2019 hebben 15 medewerkers zo een kans gekregen.

Zijn selectie is volgens Hoekstra gebaseerd op de houding, stand van de ogen en welke vragen de kandidaat stelt in het kennismakingsgesprek. “En affiniteit met het vak is belangrijk, het vak gaan wij ze wel leren. Bovendien, hun groei is ook de groei van ons.”

Nieuwe Nederlanders

Vooraf had John Koomen van John Koomen Tuinen in Wognum niet kunnen vermoeden wat voor moois zijn keuze zou voortbrengen. Sinds vier jaar heeft hij vluchtelingen in dienst, ‘Nieuwe Nederlands’ noemt Koomen ze. “Als ze gemotiveerd zijn zorgen wij voor de opleiding. In 6-7 weken krijgen zij Nederlandse les bij Fiolet taaltrainingen, inburgeringslessen en een oud docent van het Clusius College geeft les in de basisvaardigheden van het vak.”

Welke tips heeft Koomen voor andere ondernemers. “Betrek je eigen medewerkers bij dit proces. Het werken met nieuwe collega’s die amper Nederlands spreken vraagt veel van je personeel. Investeer ook in een sociaal vangnet. Deze mensen hebben echt veel meegemaakt. Wij hebben Marianne die als ‘moeder’ voor ze is.” Na vier jaar weet Koomen het zeker; “Het is voor mij een rijkdom om met deze mensen te mogen werken.”

Als ondernemer geïnteresseerd in een andere pool van arbeidskrachten? Neem contact op met Bas van Velzen van het Werkgeversservicepunt via 0229-258758.

Parel Bedrijven binnen de werkgroep talent, onderwijs en zorg zijn: Werksaam, Soci-Com, Hobij, Rabobank, Wilgaerde Leekerweidegroep, Omring, Devi Comfort, Action, H&S advies, Expice, Van der Laan, BAM Techniek, Create, Stamhuis, John Koomen Tuinen en Horizon College.

Voor een uitgebreider verhaal en meer bijzondere ervaringen van John Koomen ga naar www.wbg.wf/anderpersoneel