Regelmatig zet de redactie van Westfriese Zaken ondernemers in de spotlight door ze vijf prikkelende en interessante vragen te stellen. Deze keer is het de beurt aan Frank Wiese, die meerdere horecagelegenheden in Hoorn exploiteert. Wilde je altijd al ondernemer worden? ‘Haha, eigenlijk niet. Dat ik nu ondernemer ben is simpelweg zo gegroeid. Ik ben altijd met veel plezier werknemer geweest tot ik een kans zag waar ik in gesprongen ben. En zo kwamen er in de loop van tijd steeds meer kansen. Het bevalt goed, het ondernemen. En het gaat ook goed!’ Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in het vak? ‘In Hoorn zijn er onze branche meerdere ontwikkelingen gaande. De gemeente geeft steeds makkelijker horecavergunningen af. Het aanbod wordt daardoor te groot en de concurrentie ook. Veel concurrentie is op zich niet erg, maar als de situatie maar wel eerlijk blijft. Dus voor iedereen de zelfde regels.’ ‘Een andere ontwikkeling, welke tevens de concurrentiepositie van kleine ondernemers niet bevordert, zijn kortingen bij inkoop. Grote zaken krijgen fikse kortingen bij de inkoop, omdat zij in één keer veel kunnen afnemen. Kleinere horecagelegenheden kunnen daarentegen niet zo groot inkopen, waardoor bij hun de inkoopsprijs verhoudingsgewijs een stuk hoger ligt. Dit terwijl zij in de markt niet veel meer kunnen vragen. Dat maakt het voor de kleinere gelegenheden nóg moeilijker om hun hoofd boven water te houden.’ ‘Wat verder gaande is, is dat er een “groot gat” zit tussen het diner en uitgaan. De meeste kroegen worden pas rond 01.00 uur druk. In de tijd tussen het uit eten gaan en uitgaan is er weinig te beleven. In andere steden lijkt dit gat minder groot te zijn. Wij proberen hier bij bijvoorbeeld Duvels invulling aan te geven, door op vrijdags en zaterdags vanaf 20.00 uur een DJ te laten draaien. Hij maakt er geen housefeest van, maar zorgt wel voor een gezellige lounge-achtige sfeer.’ Als je het over mocht doen dan… ‘Dan zou ik eerder voor mezelf beginnen. Ondernemen in de horeca biedt ontzettend veel uitdagingen en mogelijkheden. Met name voor de crisis heeft de horeca goede tijden gekend. Er waren toen veel kansen waar ik graag op had ingesprongen.’ Wat is het hoogtepunt geweest in je carrière? ‘Een hoogtepunt weet ik zo snel niet. We zijn in ieder geval de goede weg. De laatste tijd hebben we meer overleg met de gemeente dan voorheen, wat een gunstige ontwikkeling is. De horeca wordt steeds meer als een partij gezien en we worden gehoord. Dat is iets waar we heel blij mee zijn en wat wellicht veel goed kan doen in de toekomst.’ Wat zijn je ambities? ‘Zorgen dat de binnenstad weer een plek wordt waar het altijd gezellig is! Daar zijn we druk mee en daarvoor ontplooien we allerlei activiteiten. Zo organiseren we met kerst een gratis kerstdiner bij Duvels voor 40 personen uit verschillende doelgroepen. Je kunt hierbij denken aan mensen die bijvoorbeeld de voedselbank bezoeken of eenzame ouderen die minder te besteden hebben. Wie we precies uitnodigen, zijn we nog niet helemaal uit. We doen het in ieder geval vanuit de kerstgedachte en willen zo de Roode Steen in een positief daglicht zetten!’