REGIO – Een structurele aanpassing van het ontslagrecht voor kleine bedrijven zou Nederland bijna 60.000 nieuwe banen kunnen opleveren. Dit stelt de Nederlands-Duitse Handelskamer. Het ontslagrecht voor het klein bedrijf zou het voorbeeld van de Duitse wetgeving moeten volgen.

Volgens de organisatie zouden kleine werkgevers een vrijstelling van de ontslagbescherming moeten krijgen en een minimale ontslagtoets. Ook zouden ze moeten worden ontheven van de doorbetaling bij ziekte van twee jaar. Axel Hagedorn, advocaat en hoogleraar van Nederlands-Duitse rechtsbetrekkingen stelt: ‘In vergelijking met Nederland is de werkgelegenheid in het Duitse midden- en kleinbedrijf groter. Dit kan voor een groot deel worden teruggevoerd op de verschillen in het arbeidsrecht.’

Op dit moment durven de kleine ondernemers vaak geen extra mensen in dienst te nemen, omdat het moeilijk is om weer van deze af te komen. Zo is een ontslag bijvoorbeeld alleen mogelijk als de werkgever aantoonbaar scholingsmaatregelen heeft genomen, iets wat voor kleine bedrijven te duur en lastig is.

57.000 banen
Het DNKH denkt dat een vrijstelling van de ontslagbescherming ruim 57.000 banen kan opleveren. Op deze manier zou de werkeloosheid met 8,5 procent dalen. Ook zou het versoepelen van het ontslagrecht kunnen leiden tot de vestiging van nieuwe buitenlandse bedrijven. Deze laten zich nu vaak afschrikken door de strenge Nederlandse regels.

VNO-NCW: ‘Nonsens’
‘Om het verschil in werkgelegenheid  uitsluitend te onderbouwen met het ontslagrecht is nonsens. Werkgelegenheid wordt voor een heel groot deel bepaald simpelweg door de marktomstandigheden en de loonkosten worden voor een heel groot deel bepaald door de belastingen en premiedruk’, aldus werkgeversvereniging VNO-NCW in een reactie.

 

Bron: Nuzakelijk.nl