REGIO – Volgens PvdA-Kamerlid Mei Li Vos moet de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR), waarin ondernemers voor de Belastingdienst de aard van hun ondernemerschap vastleggen, voor verschillende werkzaamheden gebruikt moeten worden.

Op dit moment is het nog zo dat de zzp’er voor iedere soort activiteit een aparte VAR-verklaring moet aanvragen. ‘Er is een groeiende groep mensen die van alles doet om hun inkomen bij elkaar te scharrelen. ZZp’ers zijn vaak niet alleen boekhouder, maar ook muzikant of schilder. Voor hen moet er een soort ‘VAR-van-alle-markten-thuis komen,’ aldus Vos tegen Nu.nl Volgens Vos werkt de huidige VAR niet en is deze te groot en ongenuanceerd. Volgens haar raken mensen hierin ‘verstrikt’.

Kortlopende arbeidsongeschiktheidsverzekering
Daarnaast wil Vos onderzoeken onder verzekeraars of het mogelijk is een kortlopende arbeidsongeschiktheidsverzekering te introduceren. ‘Dan kunnen bijvoorbeeld aannemers of klusjesmannen voor de duur van hun werkzaamheden bij een bepaalde opdrachtgever verzekerd worden.’ Op dit moment is volgens Vos de arbeidsongeschiktheidsverzekering  onbetaalbaar.

Pensioenfonds
Volgens Vos leeft het pensioenfonds, dat nu voor zzp’ers ontwikkeld wordt, nauwelijks onder de doelgroep. Volgens haar zijn er veel zzp’ers die weinig verdienen en die helemaal niet met hun pensioen bezig zijn. Deze groep heeft straks genoeg aan AOW, deze verschil namelijk niet veel van hun huidige inkomsten.