Een groene omgeving biedt veel voordelen. Groen verbetert het milieu, zorgt voor een rijke biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme periodes. Daarnaast is er een aangetoond positief effect op de gezondheid en sociale verbindingen van mensen die in een groene omgeving wonen, werken en recreëren. Bedrijven vestigen zich graag in een groene omgeving en onroerend goed is gewilder.

In Nederland is Wageningen University & Research koploper in het onderzoek naar de effecten van groen op mensen. Meerjarig onderzoek toont aan dat groen een positief effect heeft op de inrichting van het landschap en de stedelijke omgeving, op de sociale veiligheid en dat groen het gedrag van mensen positief beïnvloedt. Een natuurlijke omgeving verhoogt het gevoel van well-being. Leven en werken in een groene omgeving heeft een positief effect op het welzijn van de mens. Daarnaast geeft groen ontspanning en helpt het stress verminderen. Door dehealing environment die bloemen en planten bieden, wordt het herstel van patiënten bevorderd en is de pijntolerantie hoger. Bovendien brengt werken en wonen in een groene omgeving mensen bij elkaar, omdat dit een hogere belevings- en gebruikservaring geeft. Dit heeft een positief effect op de sociale samenhang. Wijken met meer groen hebben namelijk minder last van agressie, geweld en vandalisme. 

Heilzame werking

Toen we dit voorjaar werden geconfronteerd met het coronavirus, brak er een roerige periode aan. De constante dreiging van de infectieziekte, de ontwrichte dagen door de intelligente lockdown en de onzekere economie, zijn enkele factoren die een negatief effect hebben op de fysieke en mentale gezondheid van de samenleving. We moeten zowel ons professionele als privéleven opnieuw uitvinden, in een tijd waarin we voornamelijk aan huis zijn gekluisterd. Het transformeren van de tuin tot een weelderig groene omgeving, biedt een bereikbare remedie. Het is absoluut geen toeval dat retailers in heel Nederland zoals tuincentra en houthandels, hun omzetten in de afgelopen periode explosief hebben zien groeien. Ook in West-Friesland is de tendens goed zichtbaar. De landelijke omgeving van deze regio herbergt een grote diversiteit aan specialisten op het gebeid van tuinen, beplanting en daaraan gelieerde producten en diensten. Ook die bemerken dat zowel bedrijven als particulieren de laatste tijd geen halve maatregelen nemen als het op het inrichten van de buitenomgeving aankomt.

Piek in projecten

Wagenaar Verhuur uit Zwaagdijk bedient haar klanten met een breed assortiment shovels, graafmachines, aanbouwdelen en overige machines. ‘Het wordt bij ons steeds drukker. Ook door het zonnige en overwegend droge weer gaan veel mensen aan de slag in de tuin. Voor het grotere werk hebben zij zelf niet de benodigde apparatuur. Ze komen bij ons voor vakkundig advies’, vertelt Rens Sijm. Ook hoveniersbedrijven zien deze periode een piek in het aantal projecten van zowel grote als kleinere omvang. ‘Op mijn achttiende koos ik uit interesse voor de natuur voor het vak van hovenier. Daarom weet ik als geen ander dat groen voor stress-vermindering en geluk zorgt. Een tuin zonder beplanting is geen tuin. Het is nu het moment bij uitstek om tuinen te verrijken met duurzame begroeiing en thuis of op het werk een aangename groene omgeving te creëren’, zegt Tim Zilver.

Grootste kamer buiten

Ons leven vindt steeds meer plaats in de buitenlucht. ‘In de tuinen die wij voor onze klanten aanleggen, voegen we van alles toe zodat daar meer tijd kan worden doorgebracht. Variërend van veranda’s en tuinhuizen tot luxe loungebanken en complete buitenkeukens. Het is een blijvende trend dat mensen het leven dat zij binnenshuis leiden, in grote mate verplaatsen naar de grootste “kamer” buiten. Dit is een positieve ontwikkeling. Want genieten van het groen en het buitenleven, geeft je energie en draagt bij aan een goede algehele gezondheid’, lichten Jim en Terry Bouwhuis van Jos Bouwhuis Tuinen toe. Waar we voorheen het huis en de tuin vooral als twee losse ruimtes zagen, matchen we de tuin tegenwoordig steeds meer met de ruimten binnenshuis. Ook de unieke visie op tuincreatie van John Koomen Tuinen sluit hierop aan. John Koomen: ‘Het is onze visie om de tuin en het groen met onze tuinontwerpen de waarde te geven die deze plek verdient. Mensen die in eigen tuin een permanent vakantiegevoel willen ervaren, zijn bij ons aan het juiste adres.’

Duurzame sfeerverlichting

Om de esthetiek in de tuin compleet te maken, is mooie en duurzame sfeerverlichting essentieel. Met de juiste verlichting komt de sfeer van het tuinontwerp en het groen optimaal tot z’n recht. Grimex Licht uit Nibbixwoud bedient een gevarieerde klantenkring van onder meer architecten, installateurs, bouwbedrijven en particulieren. Onder de zorgvuldig samengestelde collecties van vooraanstaande merken, bevinden zich ook lijnen met speciale tuinverlichting van toongevende brands als Royal Botania, Delta Light en Wever & Ducré. Jürgen Oude Bos: ‘Door het maken van een lichtplan, creëren we voor iedere gewenste ruimte de gewenste sfeer met licht. Ook voor tuinen ontwerpen we lichtplannen. Hier tekenen we de armaturen en duurzame LED lichtbronnen in, om een fraaie balans tussen sfeer en functionaliteit tot stand te brengen. Door te kiezen voor armaturen die mooie accentverlichting over de elementen in de tuin laten schijnen, ontstaat een ultiem feeërieke sfeer die je ’s avonds zolang mogelijk buiten laat genieten.’