ZWAAGDIJK-OOST – Sinds dinsdag 23 september tot en met vrijdag 26 september vindt in Zwaagdijk-Oost bij Proeftuin Zwaagdijk Seed meets Technology plaats. Tijdens dit event draait het allemaal om innovatieve zaad- en coatingtechnologie, veredelingssupport, duurzame gewasbescherming, teeltsystemen en rassenkeuze.

Wie deze dagen bij Proeftuin Zwaagdijk door de deur gaat, loopt direct tegen verschillende indrukwekkende machines aan. De hal is gevuld met mooie stands van verschillende bedrijven die iets met zaad- en coatingtechnologie te maken hebben. Zo demonstreert Leba Metaalbewerking de unieke HSS800 pileermachine. Met behulp van deze machine kun je zaad pileren en encrusteren, waardoor zaden zwaarder en beter verzaaibaar worden. Seed Processing Holland exposeert haar machine de RDC 300 (Rotary Dry Coat), een geavanceerde zaadcoater met geïntegreerde droger voor film coating van zaden. Ook Incotec is aanwezig en presenteert haar ThermoSeed machine. ThermoSeed is een innovatie behandeling van zaden voor effectieve beheersing van zaadgebonden pathogenen door gebruik van hete vochtige lucht. Op verschillende tijden demonstreren onder andere deze drie bedrijven hun machines. Maar ook vele andere bedrijven als ABZ Seeds, Botman Hydroponics, Polytechniek, Plantenkwekerij Gitzels, Syngenta Seedcare zijn in Zwaagdijk-Oost aanwezig tijdens Seed meets Technology en demonstreren of vertellen over hun producten technieken.

Doelgroep is aanwezig
Tot nu toe is de eerste editie van Seed meets Technology geslaagd. Ronald Hand van Proeftuin Zwaagdijk vertelt: ‘Toen we dinsdagmorgen de deuren openden, arriveerden er gelijk een aantal bussen vol bezoekers. Ook de rest van de dag is er een behoorlijke aanloop. Tot nu toe is de drukte precies zoals we verwacht hadden en de doelgroep waar wij ons op richten is aanwezig.’ Seed meets Technology richt zich op professionals in de zaadsector, internationale wederverkopers van zaden en aanverwante producten en telers zowel op nationaal als internationaal niveau. ‘Voor zaadtechnologen, operators en teeltspecialisten is het programma ontzettend interessant’, aldus Ronald.

Internationale doelgroep
Ronald gaat verder: ‘Seed meets Technology is een initiatief van een viertal bedrijven; Incotec, Seed Processing Holland, Proeftuin Zwaagdijk en Leba Metaalbewerking. In deze week zijn er bij allerlei regionale zaadbedrijven open dagen, zoals bijvoorbeeld bij Syngenta Seeds in Andijk, maar ook bij Bejo Zaden in Warmenhuizen en Nickerson- Zwaan zijn deze week de deuren geopend. Veel internationale professionals in de zaadsector komen deze week naar Nederland om de open dagen van de verschillende bedrijven te bezoeken. Nederland staat bekend om de zaadindustrie, veel hoofdvestigingen van grote, internationale bedrijven zijn hier in de regio gevestigd. Dat is iets om trots op te zijn en het is goed om je als bedrijf te laten zien. Ook de initiatiefnemers van Seed meets Technology wilden iets doen tijdens deze week, daar een groot deel van onze internationale doelgroep toch al in de buurt is. ’

Volgend jaar weer?
Of Seed meets Technology een jaarlijks terugkerend evenement wordt? ‘Dat hangt er vanaf hoe succesvol deze week verloopt. Als de week zich vordert zoals deze is begonnen, wordt het zeker een groot succes!’

Seed meets Technology duurt nog tot en met vrijdag 26 september. Kijk op de website voor meer informatie.