Hoe blijf je in beweging in deze ‘statische’ tijd? Robert van Wessel is blij dat hij zich nog steeds per fiets van zijn huis naar kantoor kan verplaatsen. Om van daaruit – net als zo velen – te bellen, te zoomen of te skypen. “Contact houden, dat is nu zo belangrijk. Over praktische zaken en gewoon, om elkaar een hart onder de riem te steken en te ondersteunen.”

 “De afgelopen weken heb ik veel relaties gesproken waar de lasten zwaar beginnen te drukken. Gelukkig konden we veel mensen helpen (en nog steeds) met betalingsregelingen voor hun verzekeringen. Bij verzekeraars bestaat een grote bereidheid om hieraan mee te werken. Ook bij hogere premies, zoals die voor pensioen, is een forse verruiming van betalingstermijnen mogelijk. In het uiterste geval kunnen we voor pensioen de betalingen zelfs (deels) staken.

Langzaam maar zeker lijkt alles weer in beweging te komen. Hoe sneller de beweging versnelt, hoe sneller we kunnen werken aan economisch herstel. Ik hoop van harte dat we de stappen kunnen maken en dat bedrijven door deze moeilijke tijd heen komen.”

Risico cybercriminaliteit

Door al het thuiswerken wordt het cyberrisico voor veel bedrijven steeds actueler. Robert: “We vragen bedrijven al langer aandacht voor het cyberrisico, dit speelt immers niet alleen bij thuiswerken. Als wij dit risico uitleggen trekken we altijd de parallel met de beveiliging en bescherming van je bedrijf of woning. Een virusscanner, een firewall, voorzichtig zijn met verdachte e-mails: dat is het hang- en sluitwerk van je werkplek. Zo hoop je dat je de crimineel buiten de deur houdt. Toch krijgt meer dan 90% van de bedrijven te maken met cybercriminaliteit. Denk hierbij aan inbraak in je systemen, verlies of diefstal van gegevens of zelfs afpersing. De financiële gevolgen hiervan kunnen flink in de papieren lopen.”

Schade beperken

“Omdat de beveiliging thuis in de meeste gevallen minder goed geregeld is dan op kantoor, komen veel relaties nu in actie. Ze nemen preventieve maatregelen én kiezen er vaker voor om een cyberverzekering af te sluiten. Zo’n verzekering dekt niet alleen het financiële risico, maar zorgt ook voor snelle professionele assistentie om de schade zoveel mogelijk te beperken.”

Meer beweging

“Gelukkig ontstaat ook bij ons op kantoor letterlijk weer meer beweging. Na een periode van thuiswerken is iedereen weer terug. We hebben een heel ruim kantoor, waarin we prima anderhalve meter afstand kunnen houden. Gezelliger en goed voor de samenwerking!”