REGIO – Goed nieuws voor de agrarische sector! De waarde van de export van agrarische Nederlandse producten is in 2013 gestegen naar een recordhoogte van €79 miljard. Ten opzichte van 2012 is de waarde maar liefst 5% gestegen. Deze cijfers van het Landbouw Economisch instituut maakte Dijksma (staatssecretaris van Economische Zaken) tijdens de landbouwbeurs Grüne Woche bekend.

‘Deze cijfers maken duidelijk dat de landbouwsector een grote rol speelt in het herstel van de Nederlandse economie. Nederland is wereldspeler op landbouwgebied en na de VS de grootste exporteur van agrarische producten in de wereld. Dat moeten we koesteren’, aldus Dijksma.

De agrarische export richt zich vooral op de 27 EU-landen. Deze zijn samen goed voor 80% van de Nederlandse agrarische export.  28,5% van de export gaat naar Duitsland, dit is dan ook onze belangrijkste handelspartner. Nederland export vooral vlees, zuivelproducten en eieren, sierteeltproducten en groenten en fruit.

De exportwaarde van groente en fruit steeg duidelijk ten opzichte van de afgelopen twee jaren. Tomaten, paprika’s en komkommers zijn de belangrijkste producten. Verder nam ook de exportwaarde van vlees toe.