“Spullen krijgen een tweede leven en mensen een betaalde baan”

Stichting RataPlan startte ooit vanuit Den Helder. Medio september opent de 28e vestiging in gemeente Hoorn. De zoektocht naar een geschikt pand bracht directeur Gert-Jan Dekker in contact met Valentijn Stam van Raveel Bedrijfsmakelaardij: “Na een prettige samenwerking zijn we nu huurder van ruim 4.000 vierkante meter winkel- en magazijnruimte.”

De afvalberg verminderen, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of met een arbeidshandicap een betaalde baan bieden én gewoon een leuke winkel zijn. Dat zijn de doelen van Stichting RataPlan voor tweedehands producten en goederen. “Wij hebben geen commercieel belang, zijn afhankelijk van giften, maar vallen ook onder de detailhandel. Bij het vinden van een geschikt pand speelt dus een aantal aspecten. Eerder hadden we een ander pand op het oog, maar het bestemmingsplan paste niet bij ons. Wel kwamen we hierdoor in gesprek met Valentijn, die voor ons verder is gaan kijken. Mét succes.”

Ruimte voor logistiek

Medio september opent RataPlan de deuren van het oude bedrijfspand van Bouwmaat, waar eerder Karsten Tenten en De Francq tijdelijk huurden. “Wij zijn héél content met deze plek. Wij hebben namelijk veel ruimte nodig voor een goede logistiek. Mensen willen hun spullen inbrengen met de auto of juist op de fiets komen om te winkelen. Dat betekent dat we onze winkels liefst dicht bij de bewoonde wereld vestigen en voldoende parkeer- en magazijnruimte nodig hebben. En hier hebben we het allemaal.”

Opbouwen interieur

RataPlan is op dit moment in gesprek met Werksaam Westfriesland over maar liefst twintig betaalde banen. Tegelijkertijd zijn de medewerkers druk bezig met het opknappen van de vloeren en de inbouw van een goederen- en klantlift. “Wij bouwen ons eigen interieur op met een speciaal team. De medewerkers zijn druk met het plaatsen van balies, stellingen en vitrines. Ook zijn we al geopend voor inbreng. Het gaat er super uitzien.” En de samenwerking met Raveel Bedrijfsmakelaardij is nog niet voorbij: “Valentijn zoekt met ons mee naar meer goede vestigingsmogelijkheden.”