Hoe ga je als ondernemer om met de thema’s als technologische innovatie, digitalisering en personeelsvraagstukken? En hoe vertaal je deze uitdagingen naar mooie kansen voor jouw onderneming? Deelnemers aan de Rabo miniMaster Toekomstbestendig Ondernemen ontdekken het.

‘Ondernemers staan voor grote uitdagingen,’ ervaart Dennis Ooteman, accountmanager bedrijven bij Rabobank. ‘Ze moeten zichzelf onderscheiden in de markt, klanten binden, medewerkers boeien en tegelijkertijd de juiste keuzes maken voor een duurzame toekomst. Om hen daarin te ondersteunen bieden wij de Rabo miniMaster Toekomstbestendig Ondernemen aan. Het helpt ondernemers zich persoonlijk en zakelijk te ontwikkelen.’ Rabobank lanceerde het hoogwaardige programma, dat wordt geleid door zeer deskundige docenten, samen met de Coöperatie Fabriek. Tijdens acht sessies, verdeeld over twintig weken, worden wezenlijke aspecten van het ondernemerschap belicht: van strategie, marketing, circulariteit tot persoonlijk leiderschap.

Elkaar ontmoeten, informeren en inspireren

‘Wij vinden het als bank belangrijk om expertise te delen, mensen te verbinden en elkaar blijvend te versterken,’ zegt Ooteman. ‘Het is mooi om te zien hoe regionale ondernemers uit verschillende sectoren elkaar tijdens de Rabo miniMaster ontmoeten, informeren en inspireren. Hoe gaan zij om met de toenemende wet- en regelgeving, innovatie, digitalisering en duurzaamheid? De miniMaster levert deelnemers nieuwe inzichten op: ze komen samen in beweging, delen kennis en ervaringen en maken vernieuwende plannen. Tegelijkertijd bouwen ze een bijzonder netwerk op en zien we dat zij ook na de miniMaster nog regelmatig contact hebben.’

Profiteren van extra kennis en een interessant netwerk

‘Ik vind het belangrijk dat ik mezelf als ondernemer blijf ontwikkelen, daarom nam ik tweemaal deel aan een Rabo miniMaster,’ vertelt Wibo Kok van Kok Schouten Electrotechniek in Zwaag. ‘Het was interessant en leerzaam. De sprekers hielden boeiende en beeldende betogen, daar heb ik veel van opgestoken. Ook de verhalen van andere ondernemers waren interessant. Je leert anders, breder denken. Zo hield ik me altijd zelf bezig met de werving van personeel. Nu is daar een specialist voor ingehuurd, die de weg weet op social media en het heel goed doet. Ik focus me nu vooral op de technische kant van het ondernemen: projecten duurzaam, veilig en volledig naar wens van de klant realiseren. Dankzij de Rabo miniMaster ben ik onderdeel van een netwerk, dat heeft voordelen. Je weet elkaar te vinden en soms komt er een mooie samenwerking tot stand. Zo vroeg iemand uit ons netwerk of we een aantal autoladers konden installeren, wat we uiteraard graag deden.’

In januari 2023 wordt gestart met een nieuw programma van Rabo miniMaster Toekomstbestendig Ondernemen op één van de vaste locaties: Golfbaan Spierdijk. Voel jij de drive om te investeren in toekomstbestendige groei? Neem dan contact op met jouw accountmanager bij Rabobank.