Plantenkwekerij Gitzels BV heeft zich in de afgelopen 30 jaar ontwikkeld van een kleine, veelzijdige plantenkweker tot één van de markleiders van Nederland voor de levering van koolplanten. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Ze zijn dit jaar dan ook uitgeroepen tot de gelukkige winnaar van de Rabobank West-Friesland Méér Prijs.

Plantenkwekerij Gitzels BV is gespecialiseerd in de opkweek van uitgangsmateriaal voor koolgewassen bestemd voor de professionele vollegrondsgroentetelers. Daarnaast biedt het bedrijf diverse diensten voor zaad- en veredelingsbedrijven onder de naam ‘Breeding Services’. Eigenaar William Gitzels vertelt: ‘Ons bedrijf is gelegen in het centrum van de Seed Valley en Breeding Services is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijke nevenactiviteit. We mogen inmiddels verschillende gerenommeerde bedrijven als Enza Zaden, Incotec, Bejo Zaden, Syngenta, Bayer tot ons klantenbestand rekenen. Verder hebben we sinds 2016 onze eigen Research & Development afdeling. We doen hiermee onderzoek naar biologische opkweek, verbetering van de teelt-technische zaken en waterhergebruik.’

Verplaatsing van activiteiten

Zoon Mike Gitzels staat te popelen om het bedrijf in de toekomst van zijn ouders over te nemen. Hij vertelt over de plannen: ‘Een groot project wat dit jaar van start gaat is de verplaatsing van onze verouderde locatie in Hem naar de hoofdvestiging van de kwekerij in het Grootslag in Wervershoof. Hier bouwen we een nieuwe moderne kas van ruim 20.000 m2, aangrenzend aan onze huidige kassen. Op het gebied van duurzaamheid worden echt grote stappen gemaakt. De nieuwe energiezuinige kas is geschikt voor hergebruik van water en ondergrondse wateropslag. Daarnaast wordt het verwarmd met aardwarmte van warmtebedrijf ECA, een prachtige samenwerking van de ondernemers in het gebied. Dankzij deze herstructurering is Plantenkwekerij Gitzels in staat om vanaf 2021 op een duurzame manier met minimale milieubelasting planten te kunnen opkweken. Hiermee willen wij ons steentje bijdragen aan een gezonde en duurzame voedselproductie en kunnen we als bedrijf verder blijven groeien.’

www.gitzels.nl

Geef een reactie

About The Author